Preskočite na glavni sadržaj

Premijera Držićeve 'Novele od Stanca' u Dubrovniku

Paolo Tišljarić, redatelj nove premijerne izvedbe Kazališne družine Kolarin, Držićeve 'Novele od Stanca', izjavio je u četvrtak u Dubrovniku kako je riječ o velikom izazovu jer ovu komediju mnogi teoretičari nazivaju najsavršenijom renesansnom komedijom koju je Marin Držić napisao.
vrijeme: 11.05.2017.
mjesto: Dubrovnik; Kazalište Marina Držića, Pred Dvorom 3
url: https://www.facebook.com/kmd.dubrovnik/

Na konferenciji za novinare u Domu Marina Držića najavljeno je da će premijernu izvedbu dubrovačka publika moći pogledati u Kazalištu Marina Držića 11. i 12. svibnja, a Tišljarić je istaknuo kako mu je čast dobiti priliku stvoriti novu viziju klasika.
 
''Ovo je velik izazov jer se radi o klasiku kao što je Držić, o komediji koju mnogi teoretičari nazivaju najsavršenijom renesansnom komedijom koju je Držić napisao. Bez obzira koliko je kratka, vrlo je zahtjevna. Meni je čast raditi s grupom koja je spremna podijeliti sa mnom jednu novu i kreativnu viziju klasika'', rekao je redatelj Tišljarić.
 
Po njegovu mišljenju, ''predstava će biti jedno iznenađenje za publiku''.
 
Nikša Matić, ravnatelj Doma Marin Držića rekao je kako je inicijativa za ovom predstavom krenula još prošle godine.
 
''Sve je krenulo u svibnju prošle godine kada je Dom Marina Držića, pripremajući se za obljetničku godinu odnosno 450 godina od smrti Držića, uputio javni poziv ustanovama u kulturi i cijelom civilnom sektoru, udrugama da se pridruže i naprave neku aktivnost za obljetnicu'', istaknuo je. Pristiglo je više od 30 programa, a prihvaćeno  ih je sedam, među kojima je i program ''Kazališne družine Kolarin'' s izvedbom ''Novele od Stanca''.
 
U ime Družine Kolarin, Darija Mikulandra zahvalila se Domu Marina Držića na pruženoj prilici sudjelovanja u proslavi obljetnice 450 godine smrti najvećega hrvatskog komediografa, Marina Držića (1567.-2017.)
 
Režiju, scenografiju i izbor glazbe potpisuje Paolo Tišljarić, kostime Tea Bašić, savjetnica za jezik je Ivana Lovrić Jović, dizajn vizualnih materijala radio je Davorin Erceg, a maskar je Petar Puljić. Vlaha igra - Darija Mikulandra Žanetić, Miha - Tajana Martić,   Dživu Pešicu - Jelica Čučević,  Stanca - Ante Tonći Đurković. Koza je - Aida Machiedo, a vile - Barbara Lončarić Lučić, Marija Hrtica, Marinka Metković te Jelena Maržić.
 
Komedija "Novela od Stanca" jedino je u potpunosti očuvano Držićevo djelo koje se bavi temom prolaznosti života i želje za povratkom u mladost. (Hina)