x ostalo

Hrvatski stručnjaci u Londonu radi vrijednog renesansnog reljefa Bogorodice s djetetom


vrijeme: 22.04.2005. - 22.04.2005.
mjesto: Zagreb/ London

U London su danas otputovali akademik Igor Fisković i Joško Belamarić iz Konzervatorskog odjela u Splitu kako bi napravili ekspertizu reljefa Bogorodice s djetetom koji se nalazi u londonskoj galeriji Daniel Katz, a za koji se pretpostavlja da je djelo hrvatskog renesansnog majstora Ivana Duknovića, priopćeno je iz Ministarstva kulture.

Ministarstvo je obaviješteno da je u uglednoj londonskoj galeriji Daniel Katz, specijaliziranoj za europsku skulpturu, pronađen reljef Bogorodice s djetetom, veličine 53,75 x 38 cm. Stoga su hrvatski stručnjaci otputovali u London kako bi nakon obavljene ekspertize izvijestili Ministarstvo kulture je li doista riječ o djelu vrhunskog majstora.

Kako se do sada uvid u to djelo mogao dobiti samo na osnovi fotografija, to je prilika za bolji sud o prijašnjim atribucijama koje su postavili Anthony Radcliff iz "Victoria & Albert Museuma" i firentinski profesor Giancarlo Gentilini.

O vrijednosti reljefa pozitivno su se dosad izjasnili akademik Igor Fisković, akademik Vladimir Marković, glavni konzervator Miljenko Domijan i docentica dr.sc. Sanja Cvetinić.

Duknovićevo djelo aktualizirano je i postavljanjem njegova reljefa, iste tematike, nad grobom preminulog pape Ivana Pavla II.

Ako se utvrdi da je doista riječ o Duknovićevu djelu, Ministarstvo kulture nastojat će da ono postane fundusom hrvatske kulturne baštine, stoji u priopćenju Ministarstva.

Hina