Preskočite na glavni sadržaj

Izložba velikih hrvatskih umjetnika u Sofiji

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, drugog dana službenog posjeta Bugarskoj, otvorio je u utorak u Sofiji izložbu 'Hrvatska umjetnost u XX. i XXI. stoljeću' Gradskog muzeja Varaždin (GMV) rekavši da je ona odlična prilika da se u toj zemlji prikaže hrvatska kultura i umjetnost.
vrijeme: 30.05.2017.
mjesto: Bugarska; Sofija

U Nacionalnoj galeriji u Sofiji, jednoj od najvažnijih bugarskih kulturnih institucija, predstavljene su slike i skulpture više desetaka ponajboljih hrvatskih autora, čija se djela nalaze u fundusu Galerije starih i novih majstora GMV-a.
 
"Zahvaljujući muzeju grada Varaždina i dobroj suradnji s Ministarstvom kulture te našem veleposlanstvu ovdje u Bugarskoj zajedničkim snagama i naporima danas smo otvorili ovu izložbu", izjavio je Stier, ističući da izložba obilježava i 25. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa između Bugarske i Hrvatske.
 
Riječ je o 81 umjetnini koje su dio spomenutog fundusa koji čuva više tisuća djela razvrstana u sedam zbirki.
 
Izložene su 64 slike i 17 skulptura Vlahe Bukovca, Otona Ivekovića, Ljube Babića, Vladimira Becića, zatim Miljenka Stančića, Ive Režeka, Borisa Švaljeka, Nenada Opačića, do Vatroslava Kuliša koji stvara u 21. stoljeću.
 
Govoreći o izložbi, ravnatelj Muzeja Miran Bojanić Morandini naglasio je da se ona smjestila u jednom od možda i najvažnijih galerijskih prostora u Bugarskoj, Nacionalnoj galeriji, nekadašnjem carskom dvorcu.
 
"Imamo tu čast da predstavljamo, ne samo Gradski muzej i Varaždin, već i Republiku Hrvatsku. Ovdje je izložba koja je 50 posto veća od onih koje smo imali u gradovima u srednjoj Europi jer ovaj prostor to diktira", rekao je Morandini.
 
Pojasnio je da je ovakve izložbe izvan Hrvatske sada puno jednostavnije organizirati nakon ulaska u Europsku uniju zbog jednostavnije procedure. O važnosti izložbe govori i podatak da ostaje otvorena do 27. kolovoza. rekao je.
 
Prije Sofije ova izložba, najveća s kojom Gradski muzej Varaždin gostuje izvan granica Hrvatske, premijerno je bila u Beču 2014. nakon čega su 2015. uslijedila gostovanja u Budimpešti i Bratislavi.
 
Realizaciju ovoga projekta podržali su Ministarstvo kulture i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH, odnosno hrvatska veleposlanstva u Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj, zemljama u kojima je izložba do sada predstavljena. (Hina)