Preskočite na glavni sadržaj

DHF: retro-štih s restauriranim kratkometražnim klasicima

Za ovogodišnje Dane hrvatskog filma (DHF), koji će se održati od 16. do 20. lipnja u Zagrebu, pripremljen je program digitalno restauriranih filmova koji će se pod zajedničkim nazivnikom 'Obnovljena baština' prikazivati prije svake projekcije natjecateljskog programa.
vrijeme: 16.06.2017.
mjesto: Zagreb
url: http://www.danihrvatskogfilma.net

Prikazat će se četrnaest filmova koje se rijetko mogu vidjeti u kinima i za ovu su priliku izvađeni s arhivskih polica -kratkometražni igrani, dokumentarni, animirani ili eksperimentalni filmova, s kojega su meštri restauratorskoga zanata prethodno skinuli tragove godina i sjenu starosti, stoji u najavi festivala.
 
Riječ je o ostvarenjima slavnih redatelja čijem antologijskom statusu nije naškodio zub vremena, bilo da su nastali u danima međuratne i još uvijek nijeme kinematografije, poput Miletićeva "Zagreba u sjeni velegrada" iz 1934. godine, ili u nekom od poslijeratnih desetljeća 20. stoljeća, poput filmova Babaje, Krelje, Papića, Žižića, Vukotića, Galete, Marušića, Zimonića i drugih suvremenijih autora, dodaje se.
 
Prikazat će se Babajin kratki film "Ljubav" iz 1963. u kojemu Bog Amor krstari gradom i strelicama nasumično pogađa muškarce i žene, izazivajući komične obrate dok na kraju ne ostane bez posla te "sfaira 1985-1895", epohalni eksperimentalni filmski rad Ivana Ladislava Galete posvećen sjećanju na Odiseju u svemiru 2001. u kojem glasovita Kožarićeva kugla postaje ironijskim surogatom mističnoga monolita.
 
Zanimljiv je i kratkometražni dokumentarni film Krste Papića "Charter let broj" iz 1975. o problemu prekobrojne odrasle ženske djece u pasivnim krajevima bivše Jugoslavije, koji se nerijetko rješavao dogovorenim udajama za situirane apatride u prekomorskim zemljama.
 
Prateći četiri djevojke iz Dalmatinske zagore, koje su se nakon dopisnog upoznavanja s budućim muževima odlučile skrasiti u Australiji, film pokazuje i manje lijepo naličje njihove buduće egzistencije u novoj inačici patrijarhata.
 
Bit će tu i niz kultnih animiranih naslova, "Ars Gratia Artis" (1970.) Dušana Vukotića koji vodi gledatelje u čudan izvanvremenski pejzaž i otvara iznenađujuće prozore u svijet mašte te "Maske crvene smrti" iz 1969. Pavla Štaltera i Branka Ranitovića nastale prema istoimenoj priči Edgara Allana Poea.
 
Natjecateljski program 26. izdanja Dana hrvatskog filma, koji će se održati od 16. do 20. lipnja u kinu Tuškanac, donosi 68 u kategorijama animiranog, igranog, dokumentarnog, eksperimentalnog i namjenskog filma.
 
Uz glavni natjecateljski program, održat će se niz popratnih programa, retrospektive filmova iz hrvatske baštine i susjednih zemalja, predavanje, tribine, izložbe, radionice.
 
Festival će se održati na Ljetnoj pozornici Tuškanac, u Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka i na Akademiji dramske umjetnosti - Frankopanska 22. (Hina)