Preskočite na glavni sadržaj

Re/konstrukcije identiteta i ljepšeg svijeta - cjelovečernji performans Slavice Marin

U petak, 9. lipnja 2017. od 19 sati nadalje u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre/Museo d'arte contemporanea dell'Istria u Puli, Slavica Marin izvest će drugi po redu cjelovečernji performans koji se poput prethodnog temelji na revalorizaciji i rekontekstualizaciji „LJEPŠEG SVIJETA“, ali i muzejskog ambijenta.   
vrijeme: 09.06.2017.
mjesto: Pula, Muzej suvremene umjetnosti Istre
url: http://www.msu-istre.hr/

Sastavni dio aktualne izložbe /RE/KONSTRUKCIJE IDENTITETA čini i LJEPŠI SVIJET*, monumentalna instalacija Slavice Marin, umjetnice poznate likovnoj publici u zemlji i inozemstvu koja je kroz svoj  dugogodišnji umjetnički rad kojeg karakterizira djelovanje u području čiste, ali i primijenjene umjetnosti, realizirala brojna ostvarenja: od slika, skulptura, objekata, instalacija koje je predstavila na samostalnim i skupnim izložbama do izvedbi brojnih performansa. Zajedničku tematsku okosnicu koja se provlači u njenim radovima/izvedbama neovisno o mediju i vremenu u  kojem su nastali, nalazimo u ekologiji, gdje pritom možemo pratiti autoričin prijelaz sa prvobitno korištenih prirodnih na oprečne industrijske otpadne materijale. Svojim tematskim opredjeljenjem i javnim djelovanjem usmjerenim u konačnici ka očuvanju prirode (okoliša), ali i ljudskog duha, uz korištenje ciljano odabranih materijala (uz koje i autoričino vlastito tijelo postaje nositeljem tih istih poruka), umjetnica progovara o gorućim problemima suvremenog društva; pretjeranom konzumerizmu i generiranju „nepotrebnog“ otpada, ali ukazuje i otvara alternative koje pronalazi u mogućnostima njegova recikliranja. U preobražajima „svakodnevice i njenih nusprodukata kao simbola suvremene civilizacije“ u umjetnička djela, Slavica  Marin daleko od dramatičnih, opterećujućih i tmurnih nota, progovara pozitivnim i optimističnim tonom zagovarajući sklad kojeg je, kako i sama potvrđuje, moguće doseći.
SLAVICA MARIN rođena je u Banja Luci. Od 1986. godine živi i radi u Umagu. Diplomirala je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani (SLO). Vlasnica je i voditeljica Galerije Marin od 1997. godine. Sudjelovala je u radu nekoliko likovnih kolonija, festivala i rezidencijalnih programa te je za svoj rad višestruko nagrađivana. Članica je HDLU Istre. U tragu svojih višegodišnjih istraživanja i javnog djelovanja usmjerenog ka ekologiji, 16. svibnja 2017. u saniranom dijelu deponije u Donjem Picudu – Umag otvoren je jedinstven Park skulptura kojeg će umjetnica kontinuirano nadograđivati.
*2014., otpadna industrijska folija, dimenzije promjenjive  

O AKTUALNOJ IZLOŽBI:

/RE/KONSTRUKCIJE IDENTITETA u programskom smislu obuhvaća izložbu kojom od 18. 05. – 11. 06. 2017. predstavljamo donirane umjetnine koje su tijekom posljednje dvije godine postale sastavnim dijelom muzejskih zbirki. Riječ je o različitim tematskim i medijskim formacijama umjetnika raznih generacija koji su vlastitim činom darivanja obogatili fundus muzeja, a podsjećamo, očekuju Vas radovi ĐANINA BOŽIĆA, FULVIA JURIČIĆA, SLAVICE MARIN, OLEGA MOROVIĆA, ALOJZA ORELA (donacija Alekseja Orela, vlasnika ostavštine), SOFIJASILVIE, MARKA VOJNIĆA i dr. Kao zasebnu mikro - cjelinu, ističemo i donaciju ULUPUH-a (Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti), odnosno izbora dvanaestog po redu izdanja ZGRAF-a, međunarodne izložbe grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija održane u siječnju ove godine u Zagrebu. U zasebnom mikro- ambijentu /ZGRAF CORNERU/ do 11. lipnja 2017. moguće je vidjeti četvrtu po redu verziju istoimene donacije, prelistati publikacije koji su njen sastavni dio, pa i poslušati glazbu sa nosača zvuka koje su dizajneri grafički oblikovali. /kustosica izložbe: Ketrin Milićević Mijošek/