festival

OHOHO Festival @ AKC Medika


vrijeme: 16.04.2015. - 19.04.2015.
mjesto: Zagreb; AKC Medika, Pierottijeva 11

U organizaciji Autonomnog kulturnog centra Attack, od 16. do 19. travnja, u AKC Medika, održava se OHOHO Festival koji je zamišljen prvenstveno kako bi se omogućio prostor neafirmiranim umjetnicima/cama i umjetnicima/cama koji/e stvaraju u undergroundu, a koji su za svoj medij stvaranja odabrali ilustraciju, strip ili pak uličnu umjetnost.

Prisustvujući kao aktivni akteri na ovoj sceni unatrag pet godina, svjedoci/kinje smo njezinog naglog razvoja, ali i sve većeg zanimanja šire publike za produkciju umjetnika/ca koji su obuhvaćeni/e ovim granama underground umjetnosti. S obzirom da je umjetnost tzv. Street arta rubna i često se vidi u obliku 'potpisa' tj. writinga koji mogu neugledno djelovati na fasadama, jedna od ideja ovog festivala je edukacija mladih, te osvještavanje ulične estetike legalnim putem. Umjetnost na ulici može biti jak estetski segment koji bi poboljšao vizualni identitet sivih gradskih četvrti – što je veliki svjetski trend!

Festival počinje burzom stripa i izdanja na kojem će nam se predstaviti nekoliko strip izdavača, autora/ica i kolektiva iz Hrvatske i regije pa i šire. Neki od njih su Komikaze, Garage L iz Francuske, Tvrdokorne mrlje, Kolektiv Sitotisak, Damir Steinfel i Enver Krivac iz Rijeke, te Slušaj najglasnije.

U djelu festivala posvećenom uličnoj umjetnosti, osim zagrebačkih umjetnika/ca na Jam-u će gostovati graffiti kolektiv 1170 iz Ljubljane, Džedaj i Tifani Rubi iz Rijeke, Avet iz Banja Luke i Fat Kid Benny iz Beograda.

Na ovogodišnjem Ohoho Festivalu biti će otvorene dvije izložbe; Prva je 'Poster Extravaganza' u Mikrogaleriji, a to je skupna izložba autora koji svoj izričaj grade kroz plakate. Druga izložba je izložba stripa riječkih autora Damira Steinfela i Envera Krivca i doržat će se u galeriji Sivoj.
Tokom sva tri dana posjetitelji/ce će moći prisustvovati i edukacijama kroz strip stencil radionice, radionice linoreza i radionice izrade naljepnica.

Trodnevni grafiti jam počinje u četvrtak 16. travnja u 12:00, a ove godine ugošćuje preko 50 umjetnika/ca koji će oslikavati i crtati po unutrašnjim i vanjskim zidovima prostora Medike. Na jam-ovom grafiti dijelu sudjeluju gosti iz Slovenije, BIH, Srbije i Hrvatske: Animals, Guns Crew, 1107 klann uz potporu brojnih zagrebačkih grafitera. Na street art dijelu jam-a sudjeluje tridesetak umjetnika/ca: Linnch It, Maja Maar, Lonac, Stipan Tadić, Panda 186 samo su neki od sudionika/ca.
 
Prvi dan festivala kolektiv Sitostisak održati će svoj performans, a svečano otvaranje festivala nastavlja se glazbenim programom u klubu Attack! na kojem će nastupati gosti BABILONCI, Marko i Dj Zdena.
 
Večernji program rezerviran je i za glazbene programe u Chakka's Room ili redovnom programu kluba Attack.
Program

(M.K., 13.04.2015)