nagrada

Dodijeljene godišnje nagrade HRT-a


vrijeme: 21.04.2015.

Nagradu HRT-a za životno djelo 'Ivan Šibl' dobio je Branko Uvodić, godišnju nagradu 'Joško Martinović' za najbolju TV reportažu u protekloj godini dobio je Marko Stričević, nagradu za snimateljski rad 'Gordan Lederer' Mario Britvić, a sedam radnika HRT-a dobilo je godišnje nagrade za posebna zalaganja i realizaciju projekata, priopćila je u utorak Hrvatska radiotelevizija.

Odlukom ocjenjivačkog suda, dugogodišnji djelatnik HRT-a Branko Uvodić dobio je nagradu za životno djelo "Ivan Šibl", koja se dodjeljuje radnicima čija ostvarenja ostaju trajno dobro HRT-a. Uvodić je svojim djelovanjem i profesionalnim odnosom svih 40 godina pridonosio ugledu HRT-a i postao zaštitnim znakom čuvara nacionalne tradicijske kulture i folklora, navodi se u obrazloženju. Prošao je put od najavljivača do pomoćnika glavnog ravnatelja i isprofilirao se u kompletnog autora i producenta zahtjevnih projekata, poput Televizijskog obiteljskog magazina i serijala ''Lijepom našom'' koji puni dvorane i bilježi visoku gledanost, navodi se u obrazloženju.

Marku Stričeviću je ocjenjivački sud nagradu "Joško Martinović" dodijelio za reportažu "Droge" emitiranu 20. veljače 2015. na Prvom programu HTV-a u emisiji „Hrvatska uživo“, nekoliko dana nakon smrti 15-godišnjaka. Reportaža govori o legalnoj prodaji preparata kojima se drogiraju maloljetnici, a njegov je pristup podsjetio na možda najvažniju uloga novinara – biti korektiv društva i institucija koje ne rade svoj posao, navodi se u obrazloženju.

Nagradu "Gordan Lederer“ za najbolji snimateljski ili kamermanski rad u protekloj godini ocjenjivački sud je dodijelio Mariju Britviću za dokumentarnu seriju Adam i Eva s obrazloženjem da je u njoj pokazao talent i snimateljsko umijeće i nove mogućnosti televizijske fotografije.

Godišnje nagrade za posebna zalaganja i realizaciju projekata HRT-a od posebnog poslovnog i programskog interesa u razdoblju od 15. travnja 2014. do 15. travnja 2015. dobilo je sedam radnika HRT-a.

Za osobiti doprinos u programskom sadržaju Godišnju nagradu dobio je Dean Šoša koji je po mišljenju ocjenjivačkog suda od osnutka Trećeg programa, a posebno tijekom sezone 2014./2015., od novopokrenutog kanala specijaliziranog za kulturu, umjetnost i obrazovanje napravio sadržajem i formom respektabilan kanal.

Za osobiti doprinos u produkciji programskog sadržaja nagrađen je Branko Schmidt kao urednik i pokretač projekta Domovinski rat, zaslužan za realizaciju filma Broj 55 u produkciji HRT-a.

Tamara Bregeš je nagrađena za stvaranje, kako ističe ocjenjivački sud, izvrsne radijske emisije "Zaboravljeni glasovi" sačinjene od arhivske građe.

Godišnju nagradu dobila je i emisija "Gladne uši" autora, voditelja i urednika Ljudevita Grgurića, koja se na Drugom programu Hrvatskoga radija emitira više od 300 tjedana.

Za osobiti doprinos tehnološkom unapređenju i razvoju HRT-a Godišnju nagradu dobili su: Zvonimir Jukica za pripremu i postavljanje novih sustava; tim za povezivanje radijskih i televizijskih i News sustava Ivana Prpić, Hrvoje Mikulandra i Tihomir Bilić; a za osobiti doprinos unapređenju i razvoju HRT-a Godišnju nagradu dobio je voditelj Odsjeka Kontrola obveznika pristojbe Željko Vrhovec, navodi se u priopćenju HRT-a. (Hina)

(R.P.B., 22.04.2015)