Preskočite na glavni sadržaj

Grand Prix u Karlovcu osvojio španjolski animirani film 'Pelargonije gospodina Alfonsa'

Dodjelom nagrada i svečanošću zatvaranja 22. filmske revije mladeži i 10. Four River Film Festivala u karlovačkom je akvarijumu Aquatika u subotu završeno godišnje okupljanje najboljih domaćih i stranih srednjoškolskih filmskih autora, među kojima je Grand Prix osvojio animirani film 'Pelargonije gospodina Alfonsa', redateljice Carlote Alvarez Feijoo iz Španjolske.
vrijeme: 16.09.2017.
mjesto: Karlovac
url: http://www.hfs.hr/

O  najboljim naslovima Revije i Festivala ove je godine odlučivao međunarodni žiri u sastavu: Alison McCloskey, voditeljica Akademije za budući film Britanskog filmskog instituta, glumac ZKM-a Frano Mašković i diplomirani animator Luka Hrgović.
 
Žutom zastavom za doprinos kulturi nenasilja od strane žirija sastavljenog od 29 srednjoškolaca filmaša, nagrađen je švedsko-američki film "Stvarni utjecaj" (The True Impact) autora Sarah Randolph i Babar Ali, a nagradu festivalske publike osvojio je film "Ernie!" američkog autora Hillela Hadleya, velikog prijatelja karlovačkog Festivala, koji je u nekoliko posljednjih godina prikupio šest nagrada.
 
Osim za te nagrade 71 film, koliko se njih od pristiglih 1013 plasiralo u službenu konkurenciju, natjecalo se i za nagradu najboljih u svojoj kategoriji, pa je u konkurenciji domaćih filmova u kategoriji igranih pobijedio film "Kože" (Skins) autorice Sare Grgurić, a među stranima "Portreti" (The Portraits) redateljice Tamar (Tamuna) Saneblidze iz Gruzije.
 
Od domaćih dokumentarnih pobjednik je film "Branka" autorica Karle Anić i Lucije Petkoviček i produkciji FKVK Zaprešić, a od stranih "Drugačija djevojka" (Another Kind of Girl) autorice Khaldiye Jibawi iz Jordana.
 
Najboljim animiranim filmovima proglašeni su "Balada iz predgrađa" (Suburbian Ballad) redateljica Martine Anić i Marijane Barišić u produkciji FKVK Zaprešić i "Spomenak" (Forget me not) autorica Mione Račić, Katarine Vulić i Isidore Vulić iz Srbije.
 
Najbolji filmovi slobodnog stila, koje još zovu i eksperimentalnim filmovima, su "Fobikon" (Phobicon) redateljice Lucije Strugar iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok i "Jabal Mehsen and Beb El Tebbeneh" (Jabal Mehsen and Beb El Tebbeneh) skupine autora iz Libanona.
 
Jednu od najpriželjkivanijih nagrada osvojila je Rebeka Čuljak iz Foto kino video kluba iz Zaprešića, odlazak u Relativity School u Los Angelesu, na program Pack & Pitch  sljedeće godine, a riječ je nagradi s radionice o zakonitostima razvoja filmske priče, za koju je prije festivala obavljeno natjecanje za odabir pet ideja na kojima se u Karlovcu radilo.
 
Sanja Zanki iz Hrvatskog filmskog saveza rekla je da su Revija i Festival protekli u dobrom tonu, da su zadovoljni i organizatori i gosti, iako su zbog učestalih programi planirani za obale rijeka u više gradova morali biti preseljeni u zatvorene prostore, ali da može posvjedočiti da su gotovi svi gosti rekli da se s novim radovima žele vratiti u Karlovac i nagodinu.
 
Riječ je oko 180 njih iz SAD-a, Švedske, Grčke, Poljske, Srbije, Rusije, Irske, Danske, Libanona, Španjolske, Austrije, Jordana, Gruzije, Australije, Kanade i Velike Britanije, te domaći sudionici iz Zaprešića, Čakovca, Splita, Oroslavlja, Zagreba, Osijeka, Varaždina, Pule, Ivanovca, Sračinca, Dubrovnika, Karlovca, Vukovara, Bregane, Čavla, Toplica, Pazina, Siska i Rijeke.
 
Zanki je izrazila zadovoljstvo što se nastavlja suradnja 'cinema networka', odnosno Europske mreže filmskog stvaralaštva mladih, osnovane upravo na Four River Film festivalu prije nekoliko godina te je svakog dana predstavljen po netko iz internacionalnih festivala, škola ili kampova, a koji se bave mladima.
 
"Mi smo dio te mreže i radimo na različitim projektima, sada samo s članovima iz Slovenije, Mađarske i Njemačke započeli projekt Finding Humanity, kojim želimo ukazati na probleme današnjeg društva opisane kroz aspekt ljudskih prava", dodala je Zanki, te najavila sljedeći sastanak u Njemačkoj, nakon što svatko kod sebe odradi koncepte za snimanje svoga dokumentarnog filma o toj temi. (Hina)