izložba

Mađarski lokaliteti na popisu svjetske baštine


vrijeme: 23.04.2005. - 02.05.2005.otvorenje u 18 sati
mjesto: Zagreb, Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5

U organizaciji hrvatskog Ministarstva kulture, Muzeja Mimara, Ministarstva nacionalne kulturne baštine Republike Mađarske, Mađarskog nacionalnog odbora za svjetsku baštinu i Veleposlanstva Republike Mađarske u Zagrebu u Muzeju Mimara se u subotu, 23. ovoga mjeseca u 18 sati otvara izložba 'Mađarski lokaliteti na popisu svjetske baštine’, koja ostaje otvorena do 2. svibnja.

Riječ je o uzvratnoj izložbi nakon istovrsne prezentacije hrvatskih spomenika s UNESCO-ovog popisa u glavnom gradu Mađarske kojeg je urbanistička jezgra također uključena u ovaj najvjerodostojniji popis svjetske umjetničke baštine. Osim najstarijih i urbanistički najvrjednijih dijelova Budimpešte na izložbi će biti prikazane i starokršćanske nekropole kod Pečuha, benediktinski samostan Pannonhalma , ravničarsko selo Hollόkő, nacionalni Park Hortovágy (Puszta), kulturno nasljeđe i prirodne ljepote područja uz obalu jezera Fortő, podzemne jame Aggtelek Karst i Slovak Karst kao i svjetski poznata enološka regija Tokaj.

Ova je izložba još jedan primjer jačanja europskih integracijskih procesa i na području umjetnosti i zaštite spomenika pod pokroviteljstvom UNESCO-a.