Preskočite na glavni sadržaj

Izložba radova Ive Friščića 'Neću ravnalo, hvala' u Križevcima

U organizaciji Gradskog muzeja Križevci i udruge Val kulture, u Gradskom muzeju Križevci u četvrtak 5. listopada 2017. u 19 sati otvara se izložba radova Ive Friščića pod nazivom "Neću ravnalo, hvala".  
vrijeme: 05.10.2017.
mjesto: Gradski muzej Križevci

Izbor radova koji će biti predstavljeni križevačkoj publici prikazuje stvaralački put Ive Friščića od vremena prvih ozbiljnijih radova nastalih još tijekom umjetnikovog srednjoškolskog obrazovanja, pa sve do kasnih radova nastalih početkom 90-tih godina prošlog stoljeća. Naglasak je stavljen na geometrijsku fazu stvaralaštva, preciznije na radove nastale između 1972. i 1974. godine, dok radovi koji prethode i slijede toj fazi svjedoče o bitnim aspektima Friščićevog stvaralaštva.

Radovi iz Friščićeve geometrijske faze u sklopu izložbe "Neću ravnalo, hvala" nastali su paralelno s poznatim ciklusima 'Sile prostora' i 'Prodor crte' koji su obrađeni i u monografiji Vladimira Malekovića iz 1982. godine. Riječ je o djelima koja su po prvi put predstavljena hrvatskoj publici na izložbi organiziranoj i postavljenoj od strane organizatora udruge Val kulture u Galeriji Pikto u Zagrebu u periodu od 21. lipnja 2016. do 5. srpnja 2016. godine, a koje će u sklopu projekta putujuće izložbe "Ivo Friščić: Neću ravnalo, hvala" u 2017. godini vidjeti i križevačka publika.

Cilj ovog projekta je obilježiti 80. obljetnicu rođenja našeg velikog slikara Ive Friščića u 2017. godini prezentirajući zanimljivu i specifičnu dionicu njegovog stvaralačkog opusa hrvatskoj javnosti u gradovima koji su iskazali interes za ugošćivanjem izložbe u svojim institucijama.