izložba

Oružje i vojna oprema od 16. do 20. st. - izbor iz fundusa Muzeja Slavonije Osijek


vrijeme: 29.04.2005. - 29.04.2005.otvorenje u 19 sati
mjesto: Osijek, Trg sv. Trojstva 6
organizator: Muzej Slavonije Osijek

U petak 29. travnja u 19 sati u Muzeju Slavonije u Osijeku otvara se izložba ’Oružje i vojna oprema od 16. do 20. stoljeća: izbor iz fundusa Muzeja Slavonije Osijek’.

Autor izložbe Grgur Marko Ivanković odabrao je 142 primjerka građe iz Zbirke oružja i vojne opreme Povijesnog odjela Muzeja Slavonije od vremena osmanske okupacije i dominacije ovim prostorom, do obrane Osijeka, Slavonije i Hrvatske od velikosrpske agresije i okupacije u vremenskom rasponu od 1991. do 1997. godine.

Izloženi su primjerci hladnog i vatrenog oružja i opreme od oružja na motki, preko jatagana, bodeža, noževa, mačeva, sablji, pušaka, pištolja, topa do posuda za barut i naboje, oklopa, kaciga i druge opreme. Unutar ovih cjelina zastupljeno je vojno, lovačko, streljačko, slobodnozidarsko, magnatsko, paradno, vatrogasno, redarstveno i drugo oružje i oprema.

Imajući u vidu da je posljednja tematska izložba oružja iz fundusa osječkog Muzeja Slavonije bila postavljena 1983. godine ovom izložbom omogućen je uvid i u dio akvizicija ove nevelike, ali vrlo raznovrsne muzejske zbirke. Izložba će ujedno podsjetiti i na 10. obljetnicu vojno-redarstvenih akcija ’Bljesak’ i ’Oluja’.

Izložbu će otvoriti prof. Janko Jeličić, muzejski savjetnik Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu.