predstavljanje

Svečana primopredaja obnovljene Ughetijeve slike u samostanu na Košljunu


vrijeme: 09.05.2005. - 09.05.2005.
mjesto: Košljun

U crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u franjevačkom samostanu na otoku Košljunu u ponedjeljak uvečer održana je svečanost primopredaje restaurirane slike Francesca Ugheta ’Raj, čistilište i pakao’.

To znamenito djelo nastalo u drugoj polovici 16. stoljeća restaurirali su stručnjaci iz Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu tijekom prošle i ove godine.

Ministar kulture Božo Biškupić, koji je nazočio svečanosti, naglasio je važnost očuvanja hrvatske kulturne baštine, ističući primjer toga vrijednog sakralnog djela o kojemu skrbe franjevci Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru.

Biškupić je dodao kako je zaštita spomenika kulture važna i za obogaćivanje hrvatske turističke ponude, rekavši da Košljun godišnje posjeti oko 60.000 turista.

Za obnovu franjevačkoga samostana i crkve na Košljunu Ministarstvo kulture u proteklih nekoliko godina izdvojilo je oko pet milijuna kuna.

Ministru Biškupiću te djelatnicima Hrvatskog restauratorskoga zavoda zahvalio je provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima, fra Bernardin Škunca i košljunski gvardijan fra Stjepan Žužić.

Slika Francesca Ughetija, impozantnih dimenzija 460 x 960 cm, smatra se jednom od najvećih slika iz sakralne baštine na čitavom našem Primorju. Prema istraživanjima povjesničara umjetnosti, F. Ugheto to je djelo izradio 1564. godine, u vrijeme kad je Krkom vladao mletački providur Nicola Dandolo. Obitelj Dandolo s košljunskim samostanom bila je povezana preko Katarine Frankopan, udane Dandolo, čija se grobnica iz 1529. nalazi u svetištu košljunske crkve.

Slikar Francesco Ugheto zabilježen je u venecijanskom slikarskom cehu oko 1617. godine, no djela i biografski podaci o tom majstoru nisu poznati. Na mletačko podrijetlo, kako ističu povjesničari umjetnosti, upućuje kompozicije košljunske slike "Raj, čistilište i pakao".

Posljednji poznati restauratorsko-konzervatorski radovi na Ughetijevu djelu bili su izvedeni tijekom 1960. godine. Stručnjaci tadašnjega Restauratorskoga zavoda JAZU Zvonimir Wiroubal i Bruno Bulić restaurirali su tada i spomenutu sliku i slike politptiha Girolama Da Santacroce u svetištu na Košljunu.

Hina