Preskočite na glavni sadržaj

Marko Tadić: Dužnost dokumentiranja

Ured za fotografiju – Galerija Spot u Zagrebu poziva na otvorenje izložbe Marko Tadić: Dužnost dokumentiranja, 13. studenoga u 19 sati.
vrijeme: 13.11.2017.
mjesto: Zagreb, Galerija Spot, Ured za fotografiju, Čanićeva 6
url: http://croatian-photography.com/

Materijali s kojima radim su krhotine. U našem dijelu svijeta određene su ideje uklanjane i poništavane nakon velikih društveno-političkih promjena. Može se ustvrditi da su eliminirane drugim činjenicama i događajima, zamijenjene novim vrijednostima, sustavima i značenjima. Ovi radovi ilustriraju konflikt između osobne memorije i političke povijesti. Fotografije, diapozitivi i objekti ilustriraju fragmente mogućeg svijeta. Makete su ovdje kako bi nam omogućile zauzimanje pozicije mislioca, stvaratelja; fenomenološki korak unatrag za bolje razumijevanje stvari. U ovom su trenutku oni jednostavni, pristupačni i mobilni; evociraju kombinaciju rada i igre. Ovo je strategija za demonumentalizaciju ideja i sistema. (tekst autora)

Marko Tadić diplomu je stekao na Accademia di Belle Arti u Firenci, a zaposlen je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti kao asistent te kao gostujući predavač na Nouva Accademia di Belle Arti u Milanu. Njegovi su radovi bili predstavljeni na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a filmovi su mu prikazivani na međunarodnim festivalima animiranog i eksperimentalnog filma. Za svoje je radove primio brojna priznanja, među kojima se ističu Nagrada Vladimir Nazor za najbolju izložbu (2015.), treća nagrada na izložbi T-HT u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu (2010.) i Nagrada Radoslav Putar za najboljeg mladog suvremenog umjetnika (2008.). Uz Tinu Gverović, ovogodišnji je predstavnik Hrvatske na Venecijanskom bijenalu.

Izložba je otvorena do 1. prosinca 2017.

Tijekom trajanja izložbe održat će se čitalačka grupa i panel diskusija. Više informacija o ovim programima bit će objavljeno uskoro na http://croatian-photography.com/.