obavijest

TV serija 'Počivali u miru' prikazuje se u Belgiji


vrijeme: 24.09.2015.
mjesto: Belgija

Pravo prikazivanja hrvatske dramske TV serije 'Počivali u miru', razvijane u okviru Nacionalnog programa razvoja audiovizualne industrije, otkupila je belgijska javna televizija za flamansko govorno područje - Vlaamse Radio en Televisieomroeporganisatie - VRT (Flamanska radiotelevizija), članica EBU-a. Ovo je prva televizijska serija, čiji je razvoj financirao HAVC, koja će se prikazati na nekoj televiziji Zapadne Europe.

Producent i kreator serije Dario Vince rekao je kako je serija do sada također otkupljena za prikazivanje na dvije televizije u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori. 'Vjerujemo da bi se unatoč teškoj financijskoj situaciji javnih televizija u Srbiji i Sloveniji ona prije ili kasnije trebala pojaviti i tamo. Plasman serije u Belgiju mogao bi pomoći nama, ali i drugima koji pokušavaju ovdje razvijati ambiciozne dramske projekte, da skrenemo pažnju šireg svjetskog tržišta. Nama u tome pomažu i naši švedski distributeri, koji su prvi prepoznali potencijal serije i vjerovali da je treba ponuditi širem tržištu. Naravno da “pitching” iza kojeg stoji ozbiljna zapadna distribucijska kuća izgleda ozbiljnije nego kada to radi mali producent iz zemlje koja još ne postoji na međunarodnom tržištu TV sadržaja'.

Dario Vince dodaje kako je osnovnu priču druge sezone postavio on, a da je scenarij razvijao zajedno sa Sašom Podgorelecom i Ivanom Turkovićem Krnjakom. 'U samoj završnici, priključio nam se i redatelj druge sezone Goran Dukić. HAVC je prepoznao potencijal i ozbiljnost projekta i pomogao nam u njegovom razvoju, prvenstveno javnom podrškom i financijskim sredstvima. Velika je šteta da još uvijek ne postoji dovoljna sinkronizacija s TV kućama koja bi omogućila i vremensko planiranje TV projekata, jer je HAVC želio, a uvjeren sam i mogao, pomoći i više. Od velike je važnosti da se sustav razvoja scenarija i razvoja projekta koji je HAVC uspio nametnuti kinematografiji počne širiti i na televizijske projekte, jer je to i sa stručne, umjetničke, ali i poslovne strane, naprosto nužnost za pametno upravljanje projektima. Iskreno se nadam da će HAVC uskoro opet raspisati natječaj za TV projekte, pa da ćemo možda i mi biti u prilici na trećoj sezoni ostvariti puni potencijal takve suradnje' zaključio je Vince.

Inače, ova serija čiju je proizvodnju financirao HRT, neće biti sinkronizirana, nego titlana, tako da će belgijski gledatelji hrvatske glumce čuti na hrvatskom jeziku. Što se budućeg života serije tiče, želja je autora serijala i Ring produkcije, u partnerstvu s HRT-om dovršiti planiranu trilogiju i snimiti završnih deset epizoda posljednje, treće sezone serijala.

Izvor: HAVC

(R.P.B., 24.09.2015)