Preskočite na glavni sadržaj

Stakleno blago Akvileje - izložba u Zadru

Izložba 'Stakleno blago Akvileje' će se otvoriti u četvrtak, 11. siječnja, u 18 sati u velikoj izložbenoj dvorani Muzeja antičkog stakla.
vrijeme: 11.01.2018.
mjesto: Zadar; Muzej antičkog stakla, Poljana Zemaljskog odbora 1
url: http://www.mas-zadar.hr/
O izložbi:

 

Slojevitost zadarske prošlosti posljedica je, među ostalim, i raznolikih vanjskih utjecaja, a jedan od njih, kontakt sa prostorom Akvileje, obuhvaća razmjenu, i duhovnu i materijalnu, iz više povijesnih razdoblja. I dok su primjerice zadarski zaštitnici sv. Krševan i sv. Zoilo, kao kasnoantički stanovnici Akvileje odraz duhovnoga naslijeđa prenesenog u Zadar, nekoliko stoljeća ranije odvijala se materijalna transakcija u vidu trgovine dragocjenim staklenim proizvodima. Ovom izložbom, suprotstavljajući tipologiju staklene kolekcije Muzeja antičkog stakla u Zadru produktima akvilejskih antičkih staklarskih radionica koje se čuvaju u Museo Archeologico Nazionale di Aquileia, želimo revitalizirati taj davni, antički susret, i iskoristiti ga za novu suradnju, te novi stručni i kulturni napredak. U isto vrijeme, izložba ima za cilj ilustrirati i vrijednost akvilejske luke kao distributivnog centra prije svega za staklenu galanteriju siro-palestinskog područja, Cipra ili Egipta. Selekciju i izlaganje građe u volumenu od 50 ekskluzivnih predmeta izvršili su viši restaurator i kustos Šime Perović i muzejski i znanstveni savjetnik dr. sc. Ivo Fadić.

 

Izložba će biti otvorena od 11. siječnja 2018. do 11. ožujka 2018. godine, a uz to, biti će i dio programa manifestacije „Noć muzeja 2018“ u MAS-u.