izložba

Jezik sveti mojih djedova: hrvatsko-bugarske usporednice


mjesto: Zagreb; Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Hrvatske bratske zajednice 4 p.p. 550

U organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice i Veleposlanstva Republike Bugarske, izložba 'Jezik sveti mojih djedova: hrvatsko-bugarske usporednice' otvara se u ponedjeljak, 26. listopada, u 12 sati, u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Izložba ostaje otvorena do 3. studenoga.

Izložbom odabranih knjiga Jezik sveti mojih djedova: hrvatsko-bugarske usporednice želi se  pokazati da su Bugarska i Bugari u hrvatskoj knjizi prisutni od davnina kroz teme i okolnosti koje ih povezuju. Povezanost tako počinje sa starim glagoljskim tekstovima, kao što je Ljetopis Popa Dukljanina iz 12. stoljeća, i seže do najsuvremenijih tekstova koji predstavljaju recentnu bugarsku kulturu.

U projekt prikupljanja građe iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za spomenutu izložbu uključilo se Hrvatsko-bugarsko društvo iz Zagreba, Hrvatsko-bugarsko društvo J. J. Strossmayer iz Sofije, studenti Katedre za hrvatski jezik i književnost Sveučilišta Sv. Kliment Ohridski u Sofiji te pretraživanjem građe u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i studenti Katedre za bugarski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Uz spomenutu građu, bogata hrvatsko-bugarska suradnja prikazat će se i uz pomoć kaširanih postera.

Koncept izložbe razradila je radna grupa u čijem su sastavu bili akademik Josip Bratulić, predsjednik Hrvatsko-bugarskog društva, Ksenija Banović, književna prevoditeljica za bugarski jezik i Sonja Martinović, diplomirana knjižničarka u Središnjoj informacijskoj službi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.
Katalog

(M.K., 23.10.2015)