konferencija, znanstveni skup

Otvorena UNESCO-ova konferencija o svjetskoj baštini i suvremenoj arhitekturi


vrijeme: 12.05.2005. - 14.05.2005.
mjesto: Beč

Konferencija UNESCO-a pod nazivom ’Svjetska baština i suvremena arhitektura’ otvorena je u četvrtak u Beču. Po završetku trodnevne konferencije, na kojoj se očekuje više od 600 kustosa, arhitekata i urbanista iz cijeloga svijeta, donijet će se ’Bečki memorandum’ o koegzisteciji ’starog’ i ’novog’ u gradovima.

Organizatori ističu da potrebu za donošenjem memoranduma pojačava među ostalim i trenutačna rasprava o gradnji nebodera pokraj znamenite katedrale u njemačkom gradu Koelnu.

Konferenciju organizira UNESCO-ovo Središte za svjetsku baštinu i Grad Beč, uz potporu austrijskog ministarstva prosvjete i Međunarodnog vijeća za spomenike i gradove (ICOMOS).

UNESCO-ov popis svjetske baštine utemeljen je 1972. Do danas je na nj uvršteno 788 lokaliteta u 134 države, od kojih je 611 kulturnih spomenika, 154 prirodna spomenika i 23 mješovita.

Od austrijskih spomenika na popisu su stare gradske jezgre Salzburga, Graza i Beča te palača Schoenbrunn na zapadu Beča. Od hrvatskih lokaliteta na popisu se nalaze stare gradske jezgre Dubrovnika, Splita i Trogira, NP Plitvice, Eufrazijeva bazilika u Poreču i katedrala sv. Jakova u Šibeniku.

Hina