Preskočite na glavni sadržaj

Boris Hergešić: Portal 7

Otvorenje izložbe Borisa Hergešića pod nazivom 'Portal 7' održat će se u utorak 23. siječnja u 19 sati. 
vrijeme: 23.01.2018.
mjesto: Zagreb, Galerija VN, Ilica 163a

Multimedijalni projekt “Portali” bavi se ispitivanjem i pomicanjem granica doživljaja prostora, virtualnog i realnog te fizičkog i metafizičkog prostora.
Umjetnikova ideja projekta inspirirana je urbanim lokacijama ujedno je i polazna točka s kojom eksperimentira na način da ambijent jedne lokacije “prenese” na drugi s ciljem stapanja njihovih granice te ponovnog kreiranja i postavljanja novonastalih odnose. Uz eksperimentiranje s lokacijama, Boris Hergešić eksperimentira i s prenošenjem digitalnih 3D likova u skulpture postavljene u prostor galerije i u virtualne likove, koji koegzistiraju s posjetiteljima, s tendencijom ne samo da otvori prostorne granice nego da promijeni percepciju prostora i u tom kontekstu potakne promatrača na razmišljanje o postojanju alternativnih doživljaja prostora i o mogućnostima paralelnih stvarnosti.
Izlaganjem digitalne slike, skulptura, upotrebom nove tehnologije “augmented reality", zvučnom kulisom lokacije i autorskom glazbom jednog od likova, autor postiže imerzivni ambijent u koji posjetitelj uranja i dobiva osjećaj obrgljenosti prostora. Posjetitelj nije više obični promatrač nego, ambijentalno obuhvaćen, postaje sudionikom.

Ovom izložbom Hergešić otvara “Portal 7” nazvan po kompjutersko generiranoj digitalnoj slici “Sedmica”, prostoru kafića, koja dimenzijama formata dominira prostorom galerije i njenim ambijentom. Oživljeni, animirani, likovi sa slike ulaze u različite međusobne odnose jedan naspram drugih u radu “Oni žive”, a skulpture likova u odnos s promatračem, na taj način posjetitelj uz pomoć monitora, svojevrsnih skenera, koji su sastavni dio postavljenih skulptura, može prodrijeti “što im je u mislima i na duši”. Postavljanjem likova kao skulptura u izložbeni prostor autor se referira i na fenomen eskapizma i njegova glavnog obilježja a to je stvaranje nove stvarnosti i nove vrste svijesti alternativnog svijeta, te postavlja pitanje koliko avatara ima svaki od nas, koliko života živimo i koliko uloga igramo, postoje li uopće granice između virtualnog i realnog života pa tako i virtualnog i realnog prostora u kojem obitavamo, paralenih svjetova i stvarnosti te da li nam zaista treba potvrda i jednadžba od strane kvantnih fizičara. (Paula Deša Margaretić)

Izložba ostaje otvorena do 9.2.2018.
 
https://www.facebook.com/galerija.vn/