natječaj, djeca, mladi

'Arhiv / arhivsko gradivo / arhivist' – natječaj za srednjoškolce


prijava: 30.11.2015.
mjesto: Zagreb

Državni arhiv u Zagrebu raspisuje nagradni natječaj za srednje škole grada Zagreba za najbolji literarni rad na temu 'Arhiv / arhivsko gradivo / arhivist'. Natječaj je organiziran u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba i Školskom knjigom te će trajati od 1. do 30. studenog 2015. godine, kad je i rok za dostavu radova.

Podjela nagrada održat će se tijekom Noći muzeja 2016., u petak 29. siječnja 2016. godine.

Natječajem se želi kod učenika osvijestiti značaj arhiva i važnost arhivskog gradiva kao izvora za povijesti grada Zagreba, njegov povijesni i kulturni identitet grada te postojanje Državnog arhiva u Zagrebu. Arhivi se promatraju kao čuvari pisane baštine i čuvari identiteta pa upravo takva promišljanja mogu potaknuti učenike na kreativnost u radovima.

U nagradnom natječaju za najbolji literarni uradak na zadanu temu mogu sudjelovati svi učenici srednjih škola s područja grada Zagreba.

Djeca zaposlenih u Državnom arhivu u Zagrebu ne mogu sudjelovati u natječaju.

Literarni radovi moraju biti pisani hrvatskim standardnim jezikom u obliku eseja, a tematski odgovarati nazivu natječaja.

Svaki esej mora sadržavati najmanje šest (6), a najviše osam (8) autorskih kartica teksta (kartica teksta predstavlja 1800 znakova na stranici uključujući razmake).

Svaki rad treba sadržavati podatke o učeniku (ime, prezime, razred, naziv škole) i mentoru (ime i prezime te podatke za kontakt).

Svaka srednja škola može nominirati najviše dva (2) rada.  

Vrednovanje radova izvršit će Prosudbeno povjerenstvo od šest (6) članova izabranih u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba, Školskom knjigom i Državnim arhivom u Zagrebu.

Radovi će se vrednovati prema unaprijed utvrđenim kriterijima:
•    da rad odgovara zadanoj temi
•    kreativnost

Povjerenstvo će odabrati 13 najboljih radova.

Natječaj je nagradni, prva tri nagrađena rada primit će novčane nagrade u obliku poklon – bonova koje će moći iskoristiti u knjižari Školske knjige.
Nagrada za prvo mjesto iznosi  1000,00 kn, drugo mjesto 750,00 kn i treće mjesto 500,00 kn, dok će ostalih 10 izabranih radova biti nagrađeno plakatom Zagreba iz 1926. čiji se izvornik čuva u Državnom arhivu u Zagrebu.

Natječaj je objavljen putem mrežne stranice Državnog arhiva u Zagrebu na www.daz.hr.

(R.P.B., 03.11.2015)