Preskočite na glavni sadržaj

ZagrebDox: Glazbeni dokumentarci od Whitney Houston do Wolf Alice

U sklopu programa Glazbeni globus ovogodišnjeg ZagrebDoxa, koji će se održati od 25. veljače do 4. ožujka u Zagrebu, te od 2. do 4. ožujka u Osijeku, Rijeci i Splitu, prikazat će se šest dokumentarnih filmova posvećenih glazbi i njezinim autorima, od američke pjevačice Whitney Houston do britanskog indie-rock benda Wolf Alice.
vrijeme: 25.02.2018.
mjesto: Zagreb / Osijek / Rijeka / Split
url: http://www.zagrebdox.net


Film "Whitney Can I Be Me" austrijskog redatelja Rudija Dolezala i britanskog dokumentarista Nicka Broomfielda baca novo svjetlo na umjetnost  nekadašnje pop princeze i megazvijezde koja je izgubila bitku s ovisnošću."Mogu li ja biti ja" iz naslova filma odnosi se na rečenicu koju je Whitney tijekom života izgovarala kao svojevrsnu mantru.

 

Veteran dokumentarnog filma John Scheinfeld, poznat po filmu "Amerika protiv Johna Lennona" i drugim ostvarenjima o poznatim osobama, ovaj put istražuje život i rad legendarnog jazz saksofonista i skladatelja Johna Coltranea zvanog Trane, najavljeno je sa ZagrebDoxa. 

 

U filmu "Chasing Trane: The John Coltrane Documentary" autor donosi autentične komentare ljubitelja umjetnikovog rada - priznanje mu odaju, među ostalim, Denzel Washington, Carlos Santana, Cornell West i Bill Clinton.

 

Višestruko nagrađivani film "SCORE: A Film Music Documentary" autorsko je djelo Matta Schradera, kalifornijskog redatelja i novinara, trostrukog dobitnika nagrade Emmy, posvećeno vrijednosti koju samom filmu daje 'score', glazba skladana posebno za film. 

 

Schrader otkriva svijet filmske glazbe i velikane koji stoje iza nje kroz razgovore s više od pedeset etabliranih skladatelja industrije filmske glazbe, a među njima su Hans Zimmer, John Williams, Rachel Portman, Patrick Doyle, Howard Shore, Quincy Jones, Alexandre Desplat i drugi.  

 

Jedan od najproduktivnijih europskih redatelja, Britanac Michael Winterbottom, s čijim se dokumentarcima publika ZagrebDoxa već susrela preko filma "Carevo novo ruho", ovaj put je zastupljen filmom "On The Road", o životu na turneji britanskog rock sastava Wolf Alice. 

 

U stvarnu situaciju, turneju britanskog indie-rock sastava, redatelj je smjestio fikcionalnu romantičnu priču, pokušavši poljuljati odnose između stvarnosti i fikcije, napominje se u najavi. 

 

Film "Imposed Piece" svojevrsna je kronika jednog od najprestižnijih violinističkih natjecanja, Natjecanja kraljice Elizabete, u režiji belgijskog redatelja Brechta Vanhoenackera. 

 

Prati se neke od dvanaest finalista tijekom intenzivnih priprema koji se, nakon godina studiranja, vježbi i žrtvovanja, imaju priliku predstaviti kao solisti. Pritisak je neizdrživ - u osam dana moraju uvježbati komad napisan posebno za tu prigodu i koncert prema vlastitu izboru.  

 

Za film "The Paris Opera" kontroverzni švicarski redatelj Jean-Stephane Bron snimao je u bakstageu Pariške opere, zabilježivši svakodnevicu ljudi koji rade i stvaraju iza i ispred zastora te impozantne pozornice.

Pratio je događaje na nekoliko razina - ulazi u svijet novog direktora Opere, otkriva zadaće ansambla u pripremama za novu sezonu, prati dolazak novog mladog opernog glasa iz Rusije i otkriva probleme s kojima se susreće poznati operni koreograf Benjamin Millepied (trener Natalie Portman za film "Crni labud"). (Hina)