obavijest

Preminuo Srećko Jurdana


vrijeme: 19.11.2015.
mjesto: Zagreb

Srećko Jurdana, kolumnist tjednika Nacional, filmski kritičar, scenarist i redatelj, preminuo je u četvrtak, 19. studenog, u Zagrebu nakon duge i teške bolesti.

Srećko Jurdana rođen je u Zagrebu 1950. godine. Tu je završio gimnaziju i Akademiju dramskih umjetnosti (1977.), a studirao je i više predmeta na Filozofskom fakultetu. Tijekom studija debitirao je s kratkim igranim filmom Sporazumijevanje za kojeg je dobio Nagradu sedam sekretara SKOJ-a (1976.). Nakon toga snimio je dokumentarne filmove Gospodar tijela, Kugla glumište, Maršovci, Mladi književnici i Nova Godina kod građanke Ljubice te dugometražni igrani film Slučajna suputnica.

Za tiskane i elektronske medije pisao je od 1969. godine, a dugo godina bavio se filmskom kritikom za Radio Zagreb, Omladinski tjednik, Studentski list, Start, Studio i druge. Jedan je od osnivača i urednika časopisa Film, a bio je i član Hrvatskog društva pisaca. Redovno je objavljivao političke kolumne u Večernjem listu, Slobodnoj Dalmaciji, Nedjeljnoj Dalmaciji, te povremeno u Vjesniku i drugim novinama. U tjedniku Nacional objavljivao je političke kolumne od njegovog prvog broja objavljenog 1995. godine. Autor je dvije knjige, Stupovi društva (Mediapress, 1997.) i Surova politika (Durieux, 2006.).

Izvor: HAVC

(R.P.B., 23.11.2015)