Preskočite na glavni sadržaj

U Splitu predstavljena zbirka pjesama 'Vridilo je'

U organizaciji Udruge veterana Domovinskog rata 158. brigade i 6. domobranske pukovnije u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu predstavljena je zbirka pjesama "Vridilo je" devet autora, sudionika Domovinskog rata.
vrijeme: 13.02.2018.

Autori zbirke su negdašnji ratnici 6. domobranske pukovnije,  114., 126., 141., i 158. brigade i 16. domobranske pukovnije Ivan Pavić Mrgud, Goran Protega, Stipan Medvidović, Zoran Jurišić, Mario Blagaić, Ivo Rakuljić Arafat, Nikša Krpetić, Nadomir Tadić Šutra i Ivica Marin. Tijekom promocije svaki je autor posebno predstavljen.

Predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović rekao je da je zbirka zanimljiva zato što su autori dragovoljci Domovinskog rata i zato što ima elemente povijesnog svjedočenja o zbivanjima u kojima su sudjelovali te zato što ima svoju estetsku vrijednost.

"Zbirka je vrijedna jer je veoma lijepo opremljena, ali i zato što dragovoljci zaslužuju svaku moguću pažnju. Za mene je fascinantno da ljudi koji su imali pušku na ramenu i prošli svašta u ratu imaju strpljenja, vremena, senzibiliteta i potencijala još i pisati pjesme", rekao je Vidmarovčić i dodao da je tematika zbirke "ratna direktna i indirektna". Također je rekao da je raspon u zbirci od "vrućih pjesama s ratnom tematikom do kršćansko-filozofsko-teološko-refleksivnih pjesama".

Predsjednik udruge veterana 6. domobranske pukovnije i 158. brigade Hrvatske vojske Ivica Bubić rekao je da su prvotno mislili napraviti večer poezije na kojoj bi bili samo pripadnici 158. brigade i 6. domobranske pukovnije, no kako ni u Domovinskom ratu nisu bili sami, nego s ostalim postrojbama i prijateljima koji se bave pjesništvom, tako su odlučili napraviti i zbirku pjesama.

"Od te zbirke više od dvije trećine pjesama su nastale u Domovinskom ratu. 'Vridilo je' simboličan je naziv. Uvijek nas pitaju je li vridilo sve što smo prošli i naše žrtve, a naš je odgovor dan u naslovu zbirke - 'Vridilo je'. Zbirka je upotpunjena s djelima naših renomiranih umjetnika. Posebno smo sretni što je Josip Botteri Dini napravio naslovnu stranicu zbirke simboličnog naziva Hrvatska pobjeda 1995.", istaknuo je Bubić.

Rekao je da su u zbirci i pjesme ostalih autora koji su prošli Domovinski rat i dali im svoje radove te su napravili lijepu zbirku.

Jedan od autora zbirke je umirovljeni časnik Hrvatske vojske Ivan Pavić Mrgud, čijih je 15 pjesama objavljeno u zajedničkoj zbirci od čega ih je dio već objavljen. Pjesme je pisao tijekom Domovinskog rata te je odmah nakon rata izdao zbirku "Hoće li sutra?". Osim što piše pjesme, u slobodno vrijeme bavi se i kiparstvom. Njegove pjesme objavljene u zbirci posvećene su obitelji i prijateljima, razmišljanjima o ratu.

"Rat je destrukcija i neprirodna pojava. Svaki čovjek teži stvaranju, a ne razaranju i stoga je rat jako težak, a i teško je ostati svoj i netaknut u svojoj časti, vjeri u Boga i čovjeka. To je jako zahtjevno. Ja sam nastojao koliko sam god mogao i nadam se da sam uspio", rekao je  Pavić.

Zbirka pjesama "Vridilo je" tiskana je u 500 primjeraka, ima 172 stranice i 111 pjesama. (Hina)