Preskočite na glavni sadržaj

Crnogorska krimi komedija 'The Books of Knjige: Slučajevi pravde' stiže u Zagreb i Split

Nakon brojnih festivalskih prikazivanja, uključujući i prestižni Sarajevo Film Festival, dugometražni film 'The Books Of Knjige: Slučajevi pravde' crnogorske humorističke četvorke Veselina Gajovića, Gorana Vujovića, Aleksandra Radunovića i Zorana Markovića doživjet će i hrvatsku premijeru u zagrebačkom Cineplexxu 21. veljače, a nakon toga će se naći i u redovnom programu kina u Zagrebu i Splitu.
vrijeme: 21.02.2018.
mjesto: Zagreb, Split
Najavljen kao najbrutalnija postjugoslavenska komedija, "The Books Of Knjige: Slučajevi pravde" filmski je koncentrat dugogodišnjeg rada na satiri i kritici društvene stvarnosti u kojemu su ti "balkanski montypythonovci" na veliko platno prenijeli živopisne likove poput nesposobnih i korumpiranih policajaca, religioznih mafijaša i nevjernih žena.
 
"Četverac sa Cetinja" koji već dvadeset godina svojim humorom osvaja publiku zemalja bivšeg jugoslavenskog prostora - prije svega putem radio valova, a zatim i svojim satiričnim skečevima i parodijama koje se mogu naći na YouTubeu, performansima i glazbenim stvaralaštvom - okupljen u multimedijalnu organizaciju "The Books Of Knjige" na sebi svojstven način napravio je djelo koje je tektonski uzdrmalo regionalnu javnost, unoseći u lokalnu kinematografiju nešto potpuno novo - nešto što na drugačiji način "secira" društvo, provocira bez kompromisa i "bode oči" mnogima, stoji u najavi.
 
"Nemilosrdni prema 'nus-pojavama' crnogorskog društva, koje ništa manje nisu zahvatile i druge zemlje regije, prijatelji iz djetinjstva - Aleksandar Radunović Popaj, Veselin Gajović Gajo, Goran Vujović i Zoran Marković Zonjo, ne praštaju ni političarima, ni crkvi, ni popovima, ni policiji, ni mafiji - u svim njenim oblicima… A ni Rusiji i Americi... Oni su 'The Books of Knjige', multimedijalna organizacija koju mnogi uspoređuju s legendarnim Monty Pythonima", dodaje se.
 
Nakon filmskih premijera u Sarajevu i Beogradu, kritika je "The Books of Knjige - Slučajevi pravde" okarakterizirala kao najbrutalniju krimi-komediju na postjugoslavenskim prostorima, a publika, barem ona u Crnoj Gori, oštro je podijeljena po pitanju tog filma.
 
Publika u Zagrebu i Splitu film će moći vidjeti od 22. veljače u redovnom repertoaru kina Cineplexx, dok će na ljeto, u okviru projekta "Kino Mediteran" biti prikazan u tridesetak primorskih i otočkih gradova Hrvatske.
 
Pored 'Booksovaca' koji su nositelji glavnih uloga, scenarija i režije, u filmu se pojavljuju i regionalne glumačke zvijezde, nedavno preminuli Nebojša Glogovac, Nikola Kolja Pejaković, Izudin Bajrović, Tihana Ćulafić, popularni beogradski TV voditelj Zoran Kesić, član originalne postave sarajevskih Nadrealista Zenit Đozić, i mnogi drugi.
 
Scenarij potpisuje Aleksandar Radunović Popaj, direktor fotografije je Dalibor Tonković, za filmsku glazbu je bio zadužen Nemanja Nedeljković, a dvije pjesme pripadaju i duetu sarajevskih bendova Letu Štuke i Dubioza kolektiv, te mostarskom bendu Zoster.
 
"Ovo je sigurno najbolji proizvod 'The Books of Knjige' ikada ... film 'The Books Of Knjige: Slučajevi pravde' je nuklearna bomba koju bi i Kim Jong-un poželio vidjeti", poručio je redatelj Zoran Marković - Zonjo, jedan od aktera te "nemilosrdne komedije".
 
"Mnogi smatraju kako je ovo najbrutalnija komedija snimljena na našim prostorima od raspada Jugoslavije. Stoga autori poručuju da se, ukoliko imate želučanih tegoba, trebate dobro pripremiti za gledanje ovog filma", poručuju 'Booksovci'.
 
Kako je to ujedno i posljednji prikazani film u kojem je igrao Nebojša Glogovac, na premijeri u zagrebačkom Cineplexxu 21. veljače minutom šutnje odat će se počast preminulom velikanu regionalne kinematografije. (Hina)