predstavljanje

Željko Borčić: Dizajn, umjetnost, fotografija


vrijeme: 03.12.2015.
mjesto: Zagreb, HDD, Boškovićeva 18

U četvrtak, 3. prosinca u 18 sati, u Hrvatskom dizajnerskom društvu bit će predstavljena knjiga 'Željko Borčić: Dizajn, umjetnost, fotografija' autora Marka Goluba i Gorana Martina Štimca, prvo izdanje iz serije Male monografije hrvatskih dizajnera.  

Povodom predstavljanja bit će prikazan i film „Prvi svjetski psiho-kibernetički autoportret“ (u režiji Željka Borčića i Vladimira Peteka), kojim je dokumentiran istoimeni projekt i izložba Željka Borčića održana u Galeriji SC 1973. godine. O knjizi će govoriti njeni autori Goran Martin Štimac i Marko Golub, te dizajner i publicist Dejan Kršić.

Izdavački projekt Male-monografije proizlazi iz potrebe predstavljanja dizajnerskih opusa autora starije generacije, čiji radovi često nisu sveobuhvatno i sustavno prikazivani, valorizirani i dostupni na jednom mjestu. Projekt također želi preduhitriti financijska i organizacijska ograničenja koja dolaze s tiskanjem velikih reprezentativnih monografskih izdanja, a forma mini-monografije u sadržajnom i tehničkom smislu ne pretendira biti „zadnja riječ“ o njima, jer svaki zaslužuje opsežniji monografski prikaz, već nastoji graditi na funkciji brzog informativnog podsjetnika na stvaralaštvo generacije koja je stvarala hrvatski dizajn kakvog ga danas poznajemo, a sve je rjeđe imamo priliku vidjeti na današnjoj sceni. Ideja projekta je smišljena po uzoru na japansku ediciju ggg books (Ginza Graphic Galery) koja predstavlja djela japanskih i svjetskih dizajnera i već broji oko 100 naslova.

Knjiga 'Željko Borčić: Dizajn, umjetnost, fotografija' unutar malog formata, na 96 stranica, donosi izbor najvažnijih radova ovog dizajnera, kontekstualiziran uvodnim tekstom i ekstenzivnim razgovorom sa samim Željkom Borčićem. Uz knjigu, koja će se prilikom promocije moći kupiti po promotivnoj cijeni od 50 kn, bit će najavljena i izložba 'Informacija: Dizajn za kulturu Željka Borčića 70-ih i 80-ih', koja će biti realizirana u HDD galeriji 2016. godine.

Opširnije

 

(D.H.F., 03.12.2015)