Preskočite na glavni sadržaj

Premijera koprodukcijske predstave pet kazališta nacionalnih manjina iz Europe u riječkome HNK-u

Predstava 'I giganti della montagna (Gorski divovi)' Luigija Pirandella u režiji Paola Magellija izvest će se premijerno 2. ožujka u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci kao koprodukcijski projekt pet kazališta nacionalnih manjina iz Hrvatske, Italije, Rumunjske, Srbije i Makedonije, u sklopu programa 'Ponovno otkrivanje Europe' sufinanciranog iz fonda EU 'Kreativna Europa', najavljeno je na konferenciji za novinstvo u srijedu.
vrijeme: 02.03.2018. 19,30 h
mjesto: Rijeka; HNK Ivana pl. Zajca, Uljarska 1
url: http://hnk-zajc.hr/
 

Nositelj ovog koprodukcijskog projekta je Talijanska drama riječkoga HNK, a sudjeluju još Njemačko kazalište grada Temišvara (Rumunjska), Slovensko stalno kazalište u Trstu (Italija), Nacionalna institucija Albansko kazalište Skopje (Makedonija) i Mađarsko kazalište Kosztolanyi Dezsö iz Subotice (Srbija). Projekt "Ponovno otkrivanje Europe" je prvi projekt riječkoga HNK sufinanciran europskim novcem te prvi projekt izravne suradnje ovog kazališta i tvrtke Rijeka 2020, u sklopu priprema Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

 

Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević kazao je da su "I giganti della montagna" umjetnički, financijski i produkcijski zasigurno najsloženiji projekt riječkoga HNK u protekle četiri godine. Istaknuo je vrijednost Magellijeve incijative kao pokretača ovog projekta, ustvrdivši da ne postoji nitko drugi tko bi tome prišao s tolikom razinom "entuzijazma, iskustva i ludosti".

 

Paolo Magelli istaknuo je da je prvi razlog za pokretanje ovog projekta političke naravi, i to snažnijeg vrednovanja manjina u Europi. "U odnosu prema manjinama se vježba demokracija. Prezirem toleranciju, jer kad nešto toleriramo znači da je nepoželjno", kazao je redatelj. Napominjući da je Pirandello ovo djelo pisao 1936. godine, kao svoj posljednji i nedovršen dramski tekst, Magelli je ustvrdio da se atmosfera te godine osjeća ponovno danas, u drugom ruhu. "U političkom smislu, ovo je svečana repriza, i događa se ne samo u zemljama s jače izraženim tendencijama kao Poljska ili Mađarska, nego i u Hrvatskoj, pa i u Italiji, gdje ljevica nestaje, Francuskoj, i u drugim zemljama. Razlika 1936. godine i danas je u tome što je Njemačka danas još uvijek jedina obrana kulture i multikulturalnosti u Europi", rekao je.

 

Magelli je istaknuo da je želio stvoriti moćnu organizaciju, jaku mrežu manjinskih kazališta u Europi, kojih ima više od 80. Tu bi se mogla širiti utopija o druženju, ali i stvoriti koprodukcijska mreža koja bi izlazila iz klasičnih načina financiranja kazališta, kazao je.

 

Govoreći o "Gorskim divovima", naveo je da je to djelo posvećeno agoniji teatra. S obzirom na to da u predstavi sudjeluju glumci svakog od pet manjinskih kazališta te govore svojim jezicima, Magelli je ocijenio da to pokazuje da jezik nije prepreka nego daje slobodu.

 

Nastupit će talijanska glumica Valentina Banci i talijanski glumac Mauro Malinverno, Mirko Soldano, Giuseppe Nicodemo i Ivna Bruck iz riječke Talijanske drame, Aniko Kiss i Boris Kučov iz subotičkog mađarskog kazališta, Daniel Dan Malalan i Doroteja Nadrah iz tršćanskog slovenskog kazališta, Xhevdet jashari i Fisnik Zeqiri iz skopskog albanskog kazališta te Silvia Török i Richard Hladik iz njemačkog kazališta u Temišvaru.

 

Dramaturginja je Željka Udovičić Pleština, autori glazbe su Ivana Mazurkijević i Damir Martinović Mrle, scenografi su Aleksandra Ana Buković i Lorenzo banci a kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović te oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.

 

Nakon riječke premijere predstava će se postaviti na scenama i ostalih četiriju uključenih kazališta, u razdoblju od 10. ožujka do 26. travnja. Uz Paola Magellija, pokretač i autor projekta "Ponovno otkrivanje Europe", kojemu je predstava središnji element, a uključuje i predavanje te radionice, jest Oliver Frljić. (Hina)