Preskočite na glavni sadržaj

Koncert velikih svjetskih opernih umjetnika u Rijeci

Na gala koncertu nazvanom "Pogled prema 2020: EPK i HNK" 5. ožujka u HNK Ivana pl. Zajca nastupit će veliki umjetnici svjetske operne scene poput Yusifa Eyvazova, Marije Guleghine, Lucia Galla i Rossane Rinaldi te će to biti, prema ocjeni intendanda HNK Marina Blaževića, jedan od najvažnijih koncerata po popisu izvođača u povijesti riječkoga HNK. 
vrijeme: 05.03.2018.
mjesto: Rijeka, HNK Ivana pl. Zajca
url: http://hnk-zajc.hr/

Uz njih će kao solistica nastupiti i prvakinja riječke Opere Kristina Kolar a dirigirat će Marco Boemi i Ville Matvejeff. Na odluku da dirigiraju dvojica dirigenata u HNK su se odlučili s obzirom na to da je koncert podijeljen na dva dijela. U prvom su arije iz Verdijevih opera, a dirigirat će Matvejeff, koji je snimio CD s Luciom Gallom i brojevima iz Verdijevih opera temeljenih na Shakespearovim djelima. U drugom su dijelu koncerta, kojim dirigira Boemi, arije i dueti opernog verizma skladatelja P. Mascagnija, G. Puccinija, F. Cilee i U. Giordana, a ovaj dirigent upravo u riječkome HNK snima s riječkim orkestrom, Eyvazovim i drugim solistima CD s ovakvim programom.

Marin Blažević ustvrdio je da nikad do sad u riječkome HNK nije nastupala takva skupina svjetskih opernih umjetnika. To je znak kakve ciljeve i standarde želimo postaviti za 2020. godinu, kad će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture, kazao je.

Marco Boemi je sa zadovoljstvom istaknuo kvalitetu orkestra riječke Opere, kazavši da je tu mnogo mladih ljudi punih entuzijazma i strasti. Nakon pozitivnih iskustava suradnje s ovim orkestrom pozvao sam u Rijeku Yusifa Eyvazova, s kojim sam, zajedno s njegovom suprugom Annom Netrebko, mnogo puta surađivao. On se spremno odazvao, pozvavši i svoju prijateljicu, veliku opernu umjetnicu Mariju Guleghinu, rekao je Boemi.

Yusif Eyvazov je azerbajdžanski dramski tenor. Otvorio je u prosincu 2017. opernu sezonu milanske "La Scale", trenutno nastupa u Boljšoj teatru, a odmah nakon Rijeke odlazi u Royal Opera House u Covent Gardenu u Londonu. Čest je gost najvećih svjetskih opernih scena. Maria Guleghina smatra se jednom od vodećih svjetskih dramskih soprana, sudjelovala je u 15 novih produkcija u "La Scali", dvije turneje s ovom kućom u Japanu, u Metropoliten Operi je nastupila više od 150 puta te surađivala s najvećim živućim opernim umjetnicima.

I Lucio Gallo te Rossana Rinaldi redovno nastupaju u najznačajnijim opernim kućama širom svijeta i surađuju s velikim pjevačima i dirigentima. (Hina)
 
Opširnije