natječaj

HNK Split raspisalo javni poziv za novi dramski tekst na temu ravnopravnosti spolova


prijava: 15.05.2016.
mjesto: Split

Hrvatsko narodno kazalište Split objavilo je javni poziv za novi dramski tekst u sklopu projekta 'Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje privatnog i obiteljskog života'. Prijaviti se mogu neobjavljivani i neizvedeni dramski tekstovi koji se bave ovom problematikom, a prijave se primaju do 15. svibnja 2016.
 
Tekst za koji se odluči stručno povjerenstvo dobit će novčanu nagradu od 30.000 kuna, a HNK Split preuzima obavezu postaviti ga na scenu.
 
Projekt je financiran je u sklopu programa 'Europske komisije nazvanog Rights, Equality and Citizenship- Prava, jednakost, građanstvo'. Nositeljica projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a partneri na projektu su HNK Split, Udruga Riječi/Prave/Predstave i MAMFORCE (Spona komunikacije). Ciljana skupina produkcije koju će na osnovu nagrađenog dramskog teksta realizirati splitsko kazalište su mladi u dobi od 15 do 19 godina, a predstava će gostovati u srednjim školama i na scenama u županijama Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj. Osnovni ciljevi predstave bit će razvijanje svijesti o tradicionalnim rodno pristranim stereotipima i društvenoj praksi o ulozi žene u obitelji, društvu i profesionalnom okruženju, stimuliranje kritičke re-evaluacije ovakvih socijalnih stereotipa, te promoviranje aktivne uloge očeva u formativnim godinama razvoja djeteta.
 
Cjeloviti tekst javnog poziva možete pronaći na mrežnim stranicama HNK Split.

(R.P.B., 09.02.2016)