Preskočite na glavni sadržaj

Izbor za najljepšu europsku poštansku marku iz serije 'Europa'

PostEurop, udruga europskih javnih operatora, u cilju promicanja suradnje, zajedništva i kulture europskih zemalja objavljuje natječaj za najljepšu marku iz serije 'Europa'. Tema ovogodišnjeg izdanja su - mostovi. Hrvatska pošta sudjeluje u natječaju prigodnim izdanjem poštanske marke s motivom Mosta dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku. Autor izdanja je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba, a marka je oblikovana prema fotografijama Marija Romulića i Dražena Stojčića. 
prijava: 09.09.2018

Most dr. Franje Tuđmana nalazi se sjeverozapadno od Dubrovnika iznad šest kilometara dugog zaljeva Rijeka dubrovačka. Zaljev je na svojem krajnjem dijelu – spoju s morem – premošten velebnim mostom nazvanim imenom prvoga hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana. Gradnjom mosta skraćen je put prema Dubrovniku od strane Splita za više od 10 km. Most se nalazi na Državnoj cesti br. 8, a svojim oblikovnim i konstrukcijskim rješenjem – jedan pilon i na njega zavješen gredni rasponski sklop – prvi je i jedinstven takav objekt podignut u Hrvatskoj. Prostorno i vremenski most je moderan kontrapunkt tvrđavama, zidinama i mostovima starog Dubrovnika.

Svoj glas za najljepšu marku možete dati na internetskoj stranici www.posteurop.org/europa2018. Glasanje je otvoreno od 9. svibnja do 9. rujna 2018., a pobjednička marka bit će proglašena 3. listopada 2018. u Gruziji.