Preskočite na glavni sadržaj

10. TEDxKoprivnicaLibrary konferencija

U već dobro uhodanom formatu odličnih govornika i zanimljivih videa održala se jubilarna, deseta TEDx konferencija u pet godina. Ovoga puta bilo je i određenih inovacija. Naime, sve su najave odrađene u digitalnom obliku, odnosno prethodno snimljenim videima, a digitalizaciju konferencije upotpunio je i govor putem Skypea jedne od sudionica, Anne Beate Hovind.
vrijeme: 12.05.2018.
mjesto: Koprivnica
url: http://www.knjiznica-koprivnica.hr/
 

Poduzetnik i kreativac Albert Vučinović temom 'Samo tri kockice' zaokupio je pažnju svih koji imaju djecu, vole se igrati kockicama ili pak samo cijene inovativnost. On je izumio novu vrstu kockica koja otvara nove kreativne horizonte onima koji ih uzmu u ruke. Njegove kockice samo su u tri oblika, no i to je dovoljno da su daleko svestranije od sličnih igračaka.

- Ideje nisu utisnute u plastiku, ideje se stvaraju u dječjim glavama - njegova je nit vodilja kojom je oblikovao svoj izum.

‘Strašne žene mijenjaju kartu svijeta nabolje’, poruka je Diane Bekavac, svestrane poduzetnice koja se zalaže za ravnopravnost, ljudska prava i prava životinja. 'Strašne žene' zapravo je društvena igra kartama koja sadrži vrijednosti koje promovira i na kojima radi posljednje desetljeće. Ona je publiku provela kroz put od osmišljavanja karata, na kojima su žene koje su svojim djelovanjem zadužile svijet, do velikog uspjeha na crowdfunding platformi Indiegogo.

Marija Mraz iz Udruge Bolje sutra pokazala je svojom temom kako se, unatoč invaliditetu, može odlučno i bez ustezanja raditi za svoju zajednicu i činiti svoje okruženje boljim. Dokaz tome su i brojni projekti Udruge kojima su, malo-pomalo, činili Koprivnicu prilagođenijim i tolerantnijim gradom za osobe s invaliditetom. Da još uvijek ima prostora za poboljšanja pokazuje sama činjenica da govornica nije zbog svog invaliditeta doći održati govor, nego ga je snimila na video. Neprilagođenost stare zgrade u kojoj je knjižnica i dalje je njoj, i mnogima drugima, prevelika prepreka.

Motiv knjižnice nastavio se u govoru Anne Beate Hovind, 'Knjižnica budućnosti – razmišljanje o budućnosti temeljeno na nadi'. Riječ je o fascinantnom projektu u kojem je knjižnica budućnosti zapravo umjetnički projekt. Ona će se moći realizirati tek 2114. godine, zato što se kreće od samoga početka - trenutno su u Oslu posađena stabla od kojih će za stotinjak godina biti izrađeni papiri za knjige te knjižnice 22. stoljeća. Njena ideja i projekt postali su viralni i izazvali su pozornost diljem svijeta, a očarali su i koprivničku publiku.

Okupljenima se na kraju predstavio i poznati koprivnički novinar, kolumnist i predavač Željko Krušelj s temom intrigantnog i naoko kontradiktornog naziva 'Trebaju li mediji novinare'. Kako kaže, sve je učestalija teza da ne trebaju jer ih može zamijeniti bilo tko. Više...