izložba

Izložba 'Dizajn za inkluziju' u MUO-u


vrijeme: 16.03.2016. - 26.03.2016.
mjesto: Zagreb; Muzej za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 11

Izložba 'Dizajn za inkluziju', koja prikazuje kolika je strateška moć inkluzivnoga dizajna kao učinkovita pokretača promjene u društvu, stavovima i gospodarstvu, održava se u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, do 26. ožujka.

Projekt je već nekoliko puta nagrađivan. Zagrebačka radionica osvojila je Grand Prix na Danu D (Dizajn) u Zagrebu u svibnju 2011. godine, a cijeli projekt nagradu međunarodnoga žirija za najbolji koncept na bijenalnoj Izložbi hrvatskoga dizajna u studenome 2012. te nagradu za poticanje i razvoj tolerancije u poslovnom okruženju od Udruge Mrak, Mreže za razvoj i kreativnost.

Na izložbi su predstavljeni rezultati dviju Extra/ordinary Design radionica održanih u Zagrebu i Osijeku, pod pokroviteljstvom British Councila, te radionice projekta Dizajn za inkluziju koju je British Council u siječnju organizirao u Požegi.

"Iako organizirane u različitim kontekstima, radionice su imale isti cilj, iskoristiti mainstream dizajn udružen s procesom inkluzije kako bi se strateški promijenio položaj organizacija kojima upravljaju, koje zapošljavaju ili obrazuju društveno marginalizirane skupine", izvijestio je MUO.

Hrvatski dizajneri svih disciplina ponudili su svoje umijeće korisnicima i zaposlenicima raznih organizacija - URIHO-u i Udruge za promicanje inkluzije u Zagrebu i NEOS u Osijeku, koju vode bivši ovisnici i udruga ZVONO, kreativnog centra za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju. Projekt je ostvaren u suradnji sa SLAP-om - Udrugom za kreativni razvoj.

S Udrugom MI u Požegi, koja okuplja roditelje djece s posebnim potrebama, surađivalo je dvadeset dizajnera iz osam zemalja.

Dizajnerske timove vodili su viši dizajneri i bivši studenti Royal College of Art s hrvatskim kolegama, a bio im je cilj udružiti svoje talente i primijeniti vještine, resurse i materijale koje su zatekli u pojedinoj organizaciji, zajednički dizajnirati i proizvesti novi održivi portfelj proizvoda uz popratni vizualni identitet.
 
Nakon završetka Extra/ordinary Design radionica, rezultati su 2011. prikazani na izložbi u galeriji Hrvatskoga dizajnerskog društva u Zagrebu i 2012. godine u Galeriji Kazamat u Osijeku, te na putujućoj izložbi u Japanu 2011. – 2012. godine, koja je prikazana u Galeriji Amu u Tokyju i Muzeju Sveučilišta u Tokyju.

Izložba zajedničkih inovacija: od procesa inkluzije do proizvoda dokumentira različitost konteksta svake radionice, posebne izazove s kojima su se suočili timovi dizajnera i kreativne metodologije koje su timovi koristili kako bi u kratkom roku od pet dana ostvarili zadane ciljeve.

Po riječima direktora British Councila Hrvatska, Conora Snowdena, ta izložba zorno dočarava uspjeh koji su postigla tri projekta te slavi sedamdeset godina rada i partnerstva između Hrvatske i Ujedinjenoga Kraljevstva kao primjer izgradnje povjerenja između naroda, institucija i naših dviju zemalja.

Izložbu u MUO otvorio je princ od Welsa Charles sa suprugom Camillom, tijekom dvodnevnog posjeta Hrvatskoj, čestitavši British Concilu na svemu što je postigao u proteklih sedam desetljeća pomažući mladima te u razvijanju prijateljskih odnosa između Hrvatske i Britanije.
(Hina)

(M.K., 17.03.2016)