izložba

Izložba 'Oversized - pitanje odjevne veličine' u HDD Galeriji


vrijeme: 18.03.2016. - 29.03.2016.19,00
mjesto: Zagreb; Hrvatsko dizajnersko društvo, Boškovićeva 18

Izložba 'Oversized - pitanje odjevne veličine', kojom se kroz osam studentskih projekata s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu propituje pojam 'prevelikog' u modnom dizajnu, otvara se danas, 18. ožujka, u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva.

Riječ je o radovima nastalima pod mentorstvom Jasminke Končić, docentice u Zavodu za dizajn tekstila i odjeće na tom zagrebačkom fakultetu, a izložba je dio programske linije HDD galerije pod nazivom "Diskurzivni objekti".

Po riječima Jasminke Končić, koja je i autorica koncepcije izložbe, u fokusu radova je dizajn odjevnih predmeta izrazito naglašene odjevne siluete, a zadatku intervencije na standardnoj odjevnoj i modnoj silueti studenti su pristupili na različite načine.

 "Jedna od polaznih točaka rada bilo je promišljanje tradicionalne narodne nošnje kao krajnje komotnog odjevnog predmeta čije karakteristike postaju predloškom za hibridizaciju u predimenzionirane odjevne predmete sportskog predznaka, a kod dijela studenata pojavljuju se odjevna rješenja vođena mutacijom odjevnog predmeta od standardne manekenske veličine XS/S do izrazitih primjera XL i/ili XXL konfekcijskih brojeva, pri čemu se odjevno oplošje kreće u rasponu od geometrijski do krajnje organički oblikovanih odjevnih predmeta", ustvrdila je Končić u najavi izložbe.

Dio studenata su problem prevelikog vidjeli u zamjeni laganog tekstilnog materijala težim alternativnijim materijalima, poput aluminija koji svojom masom i konstrukcijom gotovo onemogućuju kretanje tijela, a dio njih interpretira odjevni predmet kao oblik nastambe, vreće za spavanje, putne torbe i šatora.

Neki radovi konceptualno promišljaju dizajn odjeće i dizajna tijela, temeljeći se na činjenici fizičke promjene pretilog tijela i pokušaja njegove transformacije u manekensko zahvatima estetske kirurgije, ili inverzni odnos spolno/rodno definirane odjeće pri čemu 'oversized' omogućuje brisanje definiranih granica muško-ženske odjeće i postavljanje pitanja stvarnog identiteta pojedinca koji je nosi, najavila je Končić.
 
Izlažu Damir Begović, Nives Bošnjak, Tatjana Grivić, Saša Hortig, Duje Kodžoman, Marta Križaj, Iva Kuzmić, Vladimira Pavlović, Marko Petrić, Tamara Vidalin, Kristina Videk. Izložba će biti otvorena do 29. ožujka.
(Hina)

(M.K., 18.03.2016)

Tagovi: hdd galerija