Preskočite na glavni sadržaj

Slavenka Drakulić dobitnica Nagrade BOOKtiga

Knjiga 'Milena Einstein i teorija tuge' Slavenke Drakulić najčitanija je knjiga među istarskim čitateljima te će joj za taj roman 22. svibnja, u 19 sati, u Gradskoj knjižnici Poreč biti dodijeljena Nagrada BOOKtiga, godišnje priznanje koje se pod pokroviteljstvom Istarske županije dodjeljuje najčitanijem hrvatskom autoru u istarskim narodnim knjižnicama.
vrijeme: 22.05.2018. 19 h
mjesto: Poreč; Gradska knjižnica Poreč, Trg Marafor 3
url: http://www.knjiznicaporec.hr/
... Opipava vitice ograde od kovanog željeza. Čini to često, godi joj dodir željeza. Ulijeva joj osjećaj da je napokon kod kuće. Ograda je pouzdaniji oslonac od plahti, papira, šalica, predmeta svakodnevnice za koje se obično hvata kako ne bi sasvim potonula u beznađe... (S. Drakulić, “Mileva Einstein, teorija tuge“)
 
Kada je pred hrvatske čitatelje u studenom 2016. godine iskrsnula opipljiva, stvarna, puna života, ali i depresije, melankolije i ljubavi Mileva Einstein, žena u kojoj se ogledaju sve uloge koje žene stalno i iznova podnose i s kojima se nose snažnije od bilo kojeg muškarca, Slavenka Drakulić je kroz njezinu sudbinu ispričala svijetu sudbinu žena iz sjene.
 
Slavenka Drakulić u ovom je romanu oživjela genija i njegovu obitelj, a njime je dotaknula srca brojnih istarskih čitatelja koji su svoje dojmove upisivali u primjerak njezine knjige koji će joj biti uručen na samoj dodjeli Nagrade.
 
„Opisom života Mileve, spisateljica je opisala živote 1000 i 1000 požrtvovnih žena za čije muke i tuge nitko neće znati“, upisala je jedna čitateljica u knjigu. Životi su to onih žena kojima je balkonska ograda najsigurniji oslonac u beskrajnom beznađu…