Preskočite na glavni sadržaj

Premijere Studija za suvremeni ples u Histrionskom domu

Studio za suvremeni ples, u suradnji sa Cie Public In Private, najavljuje premijerne izvedbe dviju koreografija: 'Ansambl' koreografkinje Jasne L. Vinovrški i 'Umjetnik za hitne intervencije' koreografa C. Layesa, zamišljene kao cjelovečernje plesno događanje u dva dijela, a održat će se 25. i 26. svibnja, spočetkom u 19,30 sati, u Histrionskom domu.
vrijeme: 25.05.2018. 19,30 h
mjesto: Zagreb; Histrionski dom, Ilica 90
url: https://hr-hr.facebook.com/Studio-za-suvremeni-ples-Studio-contemporary-dance-company-690405164360471/
 

Prvi dio

Ansambl je rad koji proučava različite dinamike unutar ''Studija za suvremeni ples”, plesnog ansambla koji postoji već 55 godina.

Kako funkcionira međusobna povezanost te održavanje zajedničkog plesnog izričaja između članova ansambla u današnjem kontekstu u kojemu je prisutna sve veća prekarnost uvjetovana ekonomskim i društvenim stremljenjima? U strukturama kao što je ansambl, stabilnost, kontinuiranost i dugoročnost predstavljaju temeljne vrijednosti, ali prekarnost, s druge strane, zahtijeva agilnost, multitasking, prilagodljivost, orijentiranost na kratkoročne projekte i površne kolaboracije. Kako se to očituje na dinamiku rada ovog plesnog ansambla? Koje stvaralačke i perfomativne strategije se koriste u nastojanju održavanja  “ensamble” - zajedništva  i dublje povezanosti među izvođačima?

 

Proces se temelji na istraživanju odnosa pokreta i govora, kroz asocijativan i improvizacijski pristup, sa ciljem otkrivanja performativnih stanja u kojima dinamike ansambla mogu postati vidljive.

Ideja, koreografija:  Jasna L. Vinovrški

Izvođači: Branko Banković, Koraljka Begović, Ema Crnić, Dina Ekštajn, Nastasja Štefanić, Martina Tomić, Ana Vnučec

Dizajn svjetla:  Bojan Gagić

Kostimi:  Ana Savić Gecan

Scenografija:  Clement Layes

Fotografija: Ivica Ivčević

 

Drugi dio

Umjetnik za hitne intervencije-Mogućnost neuspjeha se često ne spominje. U našem kompetitivnom društvu, vođeno uspjehom, intervencija je pravilo: osoba se mora konstantno redefinirati i mijenjati prema svojim uspjesima i neuspjesima. Interventni umjetnik mora prihvatiti izazov suočavanja s ovom emotivnom prazninom u kojoj svi plivamo, na ovaj ili onaj način. Ovaj rad razigrano istražuje naš strah od neuspjeha i našu ambiciju za uspjehom. Postavlja pitanje: kako učimo u izvanrednom stanju?

 

„Pokušao si. Pogriješio si. Nema veze. Pokušaj ponovo. Pogriješi opet. Pogriješi bolje.“ S. Beckett

 

Koncept, koreografija: Clement Layes

Izvođači: Dina Ekštajn, Ana Vnučec, Stevie Koglin

Kostimi: Ana Savić Gecan

Scenografija: Jonas Maria Droste, Clément Layes

Fotografija: Ivica Ivčević

 

Produkcija: Studio za suvremeni ples u koprodukciji sa Platformom HR i u suradnji sa ZKM-om

Umjetnička voditeljica: Bosiljka Vujović-Mažuran

Producent: Branko Banković

Produkcijska podrška: Koraljka Begović

 

Projekt je realiziran sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, u sklopu Platforme.hr.