Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Kaleidoskop' u Umjetničkom paviljonu

Multimedijalna umjetnica Ksenija Turčić postavila je u Umjetničkom paviljonu site specific izložbu 'Kaleidoskop', kojom kroz različita godišnja doba i doba dana i iz neobičnih perspektiva prikazuje okruženje Paviljona u koji, uz pomoć 15 video projekcija i zvučnu sliku, unosi njegovo vanjsko okruženje.
vrijeme: 04.06.2018.
prijava: 01.06.2016
mjesto: Canada
url: http://www.4thfoundation.com/
Na predstavljanju izložbe uoči njezina večerašnjega otvorenja, istaknuto je kako je izložba "Kaleidoskop" postavljena u okviru ciklusa site-specific izložbi suvremenih hrvatskih umjetnika osmišljenih za Umjetnički paviljon.
 
Ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić podsjetila je da Paviljon ove godine slavi 120 godina, dodavši kako je ova instalacija na neki način uklopljena u tu obljetnicu.
 
"Kadrovi su snimljeni u zoru, podne, predvečer ili ponoć. Mislim kako je jako zanimljivo okruženje Umjetničkog paviljona vidjeti upravo iz različitih perspektiva", kazala je.
 
Autorica izložbe i likovnog postava Ksenija Turčić istaknula je kako je načelna ideja bila snimiti ambijent u različita godišnja doba, te vanjsko okruženje Umjetničkog paviljona, iz pozicije iz koje obično ne gledamo, unijeti među njegove zidove. Prizori se nastavljaju jedan na drugi u odnosu na stvarnu dispoziciju mjesta na kojima se nalaze.
 
"Instalacija prikazuje protok vremena 'postavljenoga' na jedno mjesto unutar prostora, a to je i jedan neponovljiv ciklički događaj", istaknula je Turčić.
 
Naime, to su dijelovi onoga trenutka u kojemu podignemo pogled i vidimo nešto što prije  nismo vidjeli, to je i poziv šetačima da uspore i pogledaju oko sebe te primijete jedinstven i neponovljiv trenutak, poručila je autorica.
 
"Projekcije nisu samo dokumentarne nego i doživljajne te postavljene u unutarnji prostor oko kojega se same i nalaze. Voljela bih da posjetitelji pronađu neke svoje poruke, komunikaciju i doživljaj jer je zapravo cilj doživljaj", rekla je, dodavši kako izložba ima i nekih malih humorističnih elemenata koje je namjerno ostavila.
 
Turčić je instalaciju koncipirala u 15 video snimki kolažiranih u kaleidoskopsku igru. Među njima su gornji dijelovi pročelja s ukrasnim elementima, mirno jutro, padanje pahulja u noći, žubor lišća ili zagrebačka kiša, ali i gradska vreva. Snimke prate i zvučne slike koje, primjerice cvrkutom ptica opisuju ranu zoru, a bukom užurbano poslijepodne.
 
U site specific ambijentu "Kaleidoskop" autorica se vraća ishodišnom zanimanju za fenomenologiju prostora, koji je sada medij ali i sam sadržaj umjetničkog djela. Iako je riječ o prenošenju postojeće, neposredne stvarnosti mjesta, njegovo izdvajanje i premještanje stvara sugestiju prisutnosti nekog drugačijeg, izvanvremenskog reda, istaknuto je na predstavljanju izložbe.
 
Ksenija Turčić (1963.) diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1987. u klasi Ferdinanda Kulmera, a u Comu u Italiji 1995. godine završila je Corso Superiore di Arte Visiva. Već po završetku Akademije postupno napušta dvodimenzionalnu datost slike i s izložbenih zidova premješta je u prostor.
 
Izložba ostaje otvorena do 1. srpnja. (Hina)