obljetnica, proslava

Obilježavanje Svjetskog dana Roma u Koprivničko-križevačkoj županiji


vrijeme: 08.04.2016. - 11.04.2016.
mjesto: Knjižnica i čitaonica ''Fran Galović'', Zrinski trg 6, Koprivnica
organizator: Knjižnica i čitaonica ''Fran Galović''

Organizacijom književnih donacija i zanimljivim okruglim stolom na temu edukacije romske djece, Knjižnica i čitaonica 'Fran Galović' Koprivnica i ove se godine pridružuje obilježavanju 8. travnja, Svjetskog dana Roma.

U petak, 8.4.2016. u 13.30 sati dječje knjižničarke posjetit će Centar za pružanje usluga zajednici „Svitanje“, koji pohađaju i romska djeca. Uručit će im slikovnice koje su Koprivničani darovali u akciji "Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj“, a koje će biti smještene u već ranije oformljenoj „Maloj knjižnici“ Centra „Svitanje“. Održat će i prigodnu pričaonicu.
 
U ponedjeljak, 11.4.2016. održava se u Koprivnici središnja proslava Svjetskog dana Roma za Koprivničko-križevačku županiju u koji se uključuje i koprivnička knjižnica već tradicionalnim, sedmim po redu okruglim stolom „Iskustva u radu s romskom djecom u dječjim vrtićima, školama i knjižnicama na koprivničkom području“, ove godine na temu „Mogućnosti podrške osnaživanju naših romskih članova zajednice korištenjem Europskog socijalnog fonda 2014.-2020.“
 
Ovaj stručni skup održat će se u Čitaonici tiska na prvom katu Knjižnice od 9 do 13 sati. Uvod u stručni skup dat će dr. sc. Dijana Sabolović-Krajina, ravnateljica Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica ("Što smo u proteklih šest okruglih stolova (2010.-2015.) konstatirali i zaključili?"), a potom će uslijediti interaktivni rad sudionika u radionici pod nazivom "Identificiranje problema u području obrazovanja i cjeloživotnog učenja naših romskih članova zajednice". Voditeljica radionice Marija Babić, dipl. ing. ima višegodišnje iskustvo u projektima kojima je cilj dobrobit Roma. Sudjelovala je u pripremi i izradi projekata u programu IPA IV, surađivala je na provedbi transnacionalnih projekata iz programa "Lifelong Learning Programme" te je provodila istraživanja / studije u u okviru provedbe projekata. Ona će održati uvodno izlaganje u radionicu "Mogućnosti koje se pružaju za financiranje iz Europskog socijalnog fonda 2014.-2020." Cilj radionice je stvoriti podlogu za mogućnost kreiranja prijedloga projekata za natječaje Europskog socijalnog fonda kako bi se poboljšala kvaliteta života Roma
 
Svoje sudjelovanje na ovom stručnom skupu prijavili su predstavnici 5 dječjih vrtića (Drnje, Đelekovec, Legrad, Peteranec, Sigetec), 6 osnovnih škola (OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ Koprivnica, OŠ „Braća Radić“ Koprivnica, COOR Podravsko sunce Koprivnica, OŠ Fran Koncelak Drnje, OŠ Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec, Osnovna škola Koprivnički Ivanec), 1 srednja škola (Obrtnička škola Koprivnica), 4 knjižnice (Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica i 3 osnovnoškolske knjižnice u Drnju, Kloštru Podravskom, Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce Koprivnica), Pučkog otvorenog učilišta i Centra za socijalnu skrb Koprivnica.
 
Svoj dolazak na stručni skup potvrdili su i saborski zastupnik za nacionalne manjine Veljko Kajtazi, predstavnik Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalne manjine Mirko Marković, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Franjo Horvat, predsjednici i predstavnici romskih udruga Korak po korak, Bolja budućnost i Hrvatski Romi katolici Bajaši, predstavnici Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice.
 
U ponedjeljak 11.4.2016., nakon ovog stručnog skupa u Knjižnici čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica od 9.00 do 13.00 sati, program središnje proslave Svjetskog dana Roma za Koprivničko-križevačku županiju nastavlja se u Koprivnici glazbeno-kulturnim programom u Domoljubu u 14.00 sati te u Kinu Velebit u 18.00 sati prikazivanjem filma „Love Building“, koji je za sve zainteresirane građane osiguralo Veleposlanstvo Rumunjske u Zagrebu.

(L.V., 07.04.2016)