Preskočite na glavni sadržaj

Javni poziv za privremene umjetničke projekte u javnom prostoru: Prepoznavanje odsustva

Memorijalni centar Lipa pamti (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka) raspisuje Javni poziv za privremene umjetničke projekte u javnom prostoru pod nazivom 'Prepoznavanje odsustva'.
 
vrijeme: 08.06.2018.
prijava: 25.07.2018
mjesto: Tokyo, Japan
url: http://lipapamti.ppmhp.hr/

OPIS I CILJEVI PROGRAMA:
 
Memorijalni centar Lipa pamti otvoren je 2015. kao područna jedinica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Centar je posvećen komemoriranju stradanja koje se u Lipi desilo 30. travnja 1944. kada su nacisti i fašisti ubili 269 mještana, uglavnom žene, djecu i starce te čitavo mjesto spalili. Pored razvijanja kulture sjećanja na nacionalnom i internacionalnom nivou, Centar je usmjeren ka komuniciranju antiratne poruke te širenju univerzalnog apela savjesti. Nužan preduvjet svega spomenutog jest spoznavanje razmjera gubitka te promišljanje sljedećih pitanja: Kako iscrtati obrise praznine koja je stradanjem uslijedila? Kako odsustvo stradalih Lipljana učiniti dijelom našeg postojanja danas? Kako pojmiti nepojmljivo te prikazati ono što se ne može prikazati? Odgovore ćemo pokušati pronaći u okviru serije umjetničkih intervencija u javnom prostoru Lipe – unutar same topografije rata.

Pozivaju se prijedlozi koji će u promišljanju nasilja i stradanja ići u smjeru izbjegavanja njihova doslovnog prikaza. Polazeći od pretpostavke kako širenjem granica umjetnosti širimo i granice spoznaje, prednost će se davati prijedlozima koji afirmiraju eksperimentalne i intermedijske umjetničke prakse. Ujedno, pozivaju se prijedlozi koji će istražiti doseg društvenog utjecaja s kojim suvremena umjetnička praksa danas raspolaže - posebice u odnosu na razumijevanje teško pojmljivih kategorija (traume, stradanja, genocid) te u odnosu na osvještavanje i zagovaranje poželjnih obrazaca ponašanja. Postizanje društvenog učinka može se ostvariti i direktnim pristupom, kroz umjetničke projekte bazirane na socijalnoj inkluziji (community art) i suradnji s lokalnom zajednicom. Na koncu, pozivaju se prijedlozi koji će doprinijeti osvještavanju simboličkog potencijala Lipe u suvremenim procesima gradnje mira.
 
Program se provodi u partnerstvu s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke i TD Rijeka 2020 d.o.o., kao dio programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.
 
Prijave će razmatrati četveročlani žiri: Mirna Gurdon, koordinatorica programskog pravca Doba moći projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture; Ksenija Orelj, kustosica Muzeja moderne i suvremene umjentosti iz Rijeke; Biserka Dumbović-Bilušić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci; Vana Gović, kustosica Memorijalnog centra Lipa pamti
 
ROK ZA PRIJAVU
 
Poziv je otvoren do 25. srpnja 2018.
Obavijest o prihvaćenim prijedlozima bit će objavljena do kraja kolovoza 2018. na web stranicama  Memorijalnog centra Lipa pamti, http://lipapamti.ppmhp.hr/, dok će primljeni sudionici biti osobno kontaktirani putem e-maila.

Vrijeme izvedbe i predstavljanja projekata bit će u periodu OD 1. DO 15. LISTOPADA 2018.
 
MJESTO IZVOĐENJA PROGRAMA
 
Mjesto izvođenja projekata su javni prostori u Lipi. Lipa je manje mjesto sa stotinjak stanovnika, smješteno 27 kilometara u zaleđu grada Rijeke, na samoj granici Hrvatske sa Slovenijom. Tijekom Drugog svjetskog rata mjesto je bilo poprištem nacifašističkog zločina protiv čovječnosti pa je danas zaštićeno kao kulturno dobro u kategoriji memorijalnih mjesta. Slijedom navedenog, predloženi umjetnički projekti moraju biti privremeni, reverzibilni (uklonjivi) te neinvazivni prema javnom prostoru u koji interveniraju.
 
NAPOMENE ZA PREDLAGATELJE:
 
1. Predlagati se mogu samo novi, dosad nerealizirani, radovi.
2. Na natječaj se može prijaviti samo jedan rad.
3. Prijave se šalju e-mailom na adresu lipapamti@ppmhp.hr s naznakom "Natječaj Recognizing the Absence". Osoba za kontakt je Vana Gović, vana@ppmhp.hr, +385(0)51732239
4. Prijave bez tražene dokumentacije žiri neće razmatrati smatrajući ih nepotpunima. 
5. Odabrani predlagatelji dužni su u naznačenom periodu osobno doći u Lipu u svrhu produkcije i predstavljanja projekta.
6. Honorar po projektu iznosi 4.000,00 kn bruto (neovisno je li u pitanju umjetnički kolektiv ili individualni umjetnik). Maksimalni iznos za produkciju pojedinog projekta iznosi 8.000,00 kn bruto.
7. Putne troškove i smještaj pokriva organizator. Moguć je rezidencijalni boravak u trajanju od najviše 15 noćenja, ukoliko produkcija umjetničkog rada to zahtijeva. 
 
PRIJAVA TREBA SADRŽAVATI:
 
1. Ispunjenu prijavnicu. Prijavnicu preuzmite na:
http://ppmhp.hr/dokumenti/lipa/Prijavnica_Application_form.doc
2. Životopis
3. Opis koji će žiriju omogućiti uvid u predložen rad putem primjerene dokumentacije (skica, fotografija, video zapis ili dr.)
4. Tehnički opis izvedbe s predviđenom lokacijom i trajanjem (način postavljanja i skidanja rada te popis potrebne opreme)
5. Troškovnik za realizaciju projekta
 
Detaljnu dokumentaciju preuzmite na:
http://ppmhp.hr/dokumenti/lipa/Lipa_Dokumentacija_Documentation.zip
Dokumentacija sadržava opširniji uvid u povijesne okolnosti stradanja 30. travnja 1944. te vizualni materijal koji će upoznati prijavitelje s izgledom mjesta danas.
 
http://lipapamti.ppmhp.hr/