Preskočite na glavni sadržaj

Vedran Perkov: Naopako

Izložba Vedrana Perkova 'Naopako' otvara se u splitskoj Galeriji umjetnina u četvrtak, 5. srpnja, u 21 sat. Izložba je organizirana u sklopu projekta 'Katamaran Art' i ostaje otvorena do 22. srpnja 2018.
vrijeme: 05.07.2018.
mjesto: Split; Galerija umjetnina, Ulica kralja Tomislava 15
url: http://www.galum.hr
 

Ovaj tekst koji čitate, ujedno je umjetnički rad koji promatrate. Ipak, zbog umjetnikove naopake intervencije, čitanje istog teksta sa zida galerije je otežano. Zahtijeva određeni trud i koncentraciju. Ono što umjetnost prenosi jest ono što vi domislite. Ideja koju stvarate. A riječi su moćan instrument koje nam pomažu tu ideju artikulirati i prenijeti u stvarnost. No svatko ima svoju stvarnost. Vi možete prihvatiti ovu moju, a možete osmisliti svoju. Ovaj tekst je moja stvarnost. Uz to i sasvim slučajna priča o međusobnom povjerenju. Umjetnika i kustosice. O čemu se točno radi, pokušat ću objasniti. Kada se bavite nečim što vas inspirira i raduje, zbog čega vam je jasno da živite, kada stvarate i pritom to dijelite s drugima i uspijevate pobuditi razna osjećanja, onda vam postane jasno da možete izvesti što god zamislite. Da granice ne postoje. I da je svaka prepreka korak bliže k cilju. To se u ovom slučaju dogodilo. Umjetnik je posvetio vrijeme razmišljanju, konkretizirao ideju koju je želio sprovesti u djelo i prezentirati ga vama, dragim konzumentima. Da vam zagolicam maštu, trebalo je biti zlatno i sjajno. No u procesu realizacije naišao je na prepreku. Nije bitno kakvu. Nešto ga je spriječilo u provedbi te određene ideje. I shvatio je da dalje ne ide. Što je učinio? Prepustio je djelu da se dogodi samo. Kako, pitate se? Onako kako samo Vedran može. Kreativno. Pretvarajući ovaj moj tekst u to djelo. To je značilo prihvatiti lucidnost koja zaiskri u moždanim vijugama. Eksperimentirati, istraživati i izaći van okvira. Igrati se. (Ivana Vukušić)
 

Vedran Perkov rođen je u Splitu 1972. godine. Diplomirao je slikarstvo 2002. na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu, u klasi prof. Diega Esposita. Radi kao docent slikarstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Izlagao je na samo-stalnim izložbama u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Poreču, Dubrovniku, Rennesu, Quebecu i Milanu te na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Sudionik je radionica i Artist-in-Residence programa u Hrvatskoj, Italiji, Švedskoj, Latviji, Alžiru, Francuskoj, Kanadi i SAD-u. Osim izlagačkom djelatnošću bavi se i kustoskom aktivnošću. Dobitnik je Nagrade Radoslav Putar 2007. godine, Velike nagrade 35. Splitskoga salona, također 2007. godine te treće nagrade T-HT Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

 

„Katamaran Art“ zajednički je projekt Muzeja općine Jelsa i splitske Galerije umjetnina. Riječ je o izložbenom programu, preciznije rečeno ciklusu od tri izložbe koje će od lipnja do kolovoza 2018 godine naizmjenično biti postavljene u Jelsi i Splitu. Sam naziv referira se na jednu od najprometnijih katamaranskih linija na Jadranu, Split-Jelsa, kojom se svake godine, osobito u ljetnim mjesecima, preveze na tisuće putnika. Cirkulacija ljudi i roba prvenstveno je vezana uz turizam i svakodnevni život domicilnog stanovništva. S druge strane, „Katamaran Art“ želi aktualizirati onu treću, jednako važnu dimenziju putovanja. Naravno, riječ je o prometu ideja, u konkretnom slučaju onih umjetničkih. Projektom se prepoznaje obaveza regionalnog centra i njegove krovne muzejske institucije da podupire umjetnički život u širem okruženju, te uvažava želja i potreba jedne manje sredine da u njemu aktivno sudjeluje. Za premijernu sezonu izabrana su tri autora različitih umjetničkih poetika, interesa i medija izražavanja: Vedran Perkov (1972.), Vitar Drinković (1983.) i Igor Zdunić (1991.). Kustoski poslovi hotimično su povjereni mlađim silama, Lani Beović i Ivani Vukušić, članicama kustoskog kolektiva „Horizont“ te Katici Modrić. (Božo Majstorović, Marija Plenković – voditelji projekta)


Organizacija projekta: Galerija umjetnina, Split / Muzej općine Jelsa, Jelsa; Voditelji projekta: Božo Majstorović, Marija Plenković; Autor koncepta: Božo Majstorović; Kustosice izložbi: Lana Beović, Katica Modrić, Ivana Vukušić; Vizualni identitet: Nikola Križanac