Preskočite na glavni sadržaj

Besplatna projekcija višestruko nagrađenog filma 'Lada Kamenski' u Dubrovniku

Umjesto najavljene projekcije domaćeg filma dobitnika Velike zlatne arene u Puli, Dubrovačke ljetne igre će u suradnji s Kinematografima Dubrovnik prikazati film 'Lada Kamenski' redatelja Sare Hribar i Marka Šantića. Projekcija filma je u ponedjeljak, 23. srpnja, u 21,30 sati, u ljetnom kinu Jadran, a ulaz je slobodan!
vrijeme: 23.07.2018. 21,30 h
mjesto: Dubrovnik; Ljetno kino Jadran
url: http://www.dubrovnik-festival.hr/
Film je svoju premijeru imao upravo na 65. Pulskom filmskom festivalu i njemu je, uz druge nagrade, pripala i ona ocjenjivačkog suda Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana - Fedeora za najbolji hrvatski dugometražni film.

 

U drami Lada Kamenski prema scenariju Sare Hribar, glavni lik je filmski redatelj Frano koji priprema svoj dugometražni prvijenac o propasti krojačkih poduzeća u regiji, a inspiriran je iskustvom vlastite tete, bivše radnice u tvornici Kamensko, s kojom je bio blizak. Kako bi odabrao tko će tumačiti glavni lik, Frano poziva tri renomirane domaće glumice na neformalnu čitaču probu u svoj stan. Međutim, kada shvate da se natječu jedna protiv druge, stvari krenu u krivom smjeru. Glavne ženske uloge tumače Nataša Dorčić, Ksenija Marinković i Doris Šarić-Kukuljica, a glavnu mušku ulogu filmskog redatelja Frano Mašković.

 

Osim nagrade FEDEORA-e, film Lada Kamenski u Puli je osvojio i nagradu Breza za najboljeg debitanta dodijeljenu Sari Hribar zbog tematske inovativnosti u odnosu na ovogodišnju konkurenciju te za koredateljski rad na ovom malom, a velikom filmu, kako glasi u obrazloženju. Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodijeljena je Doris Šarić Kukuljica za ulogu treće glumice u ovom filmu. Kroz igru s vlastitom osobnošću protagonistica pirandelovski oživotvoruje kako svoje slabosti u ulozi glumice, tako i osobine beskompromisne žene iz radničkog miljea. Zlatna arena za scenarij dodijeljena je Sari Hribar, a za inventivno ispreplitanje socijalne i osobne sudbine triju žena, koje nesigurni redatelj pokušava izvesti kao svoj filmski koncept.

 

U ovom nagrađenom domaćem filmu moći će uživati i inozemni posjetitelji uz titlove na engleskom jeziku.