natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Monogram Foundation, Mađarska


prijava: 01.10.2016.
mjesto: Mađarska; Budimpešta

Monogram Foundation iz Mađarske traži partnera za manji projekt u programu Kreativna Europa. Potencijalni partneri su zaklade, civilne organizacije, muzeji, vizualni i medijski umjetnici zainteresirani za rad s mladim ljudima između 16 i 26 godina, a mogu se javiti na ovaj natječaj do 1. listopada 2016.
 
Monogram Foundation, koja je osnovana 2010. godine ima vrlo širok opseg djelovanja s istim ciljem. Iako je primarna uloga zaklade očuvanje materijalne i intelektualne baštine uglednog mađarskog neo-avangardnog umjetnika Ernőa Tolvalya, velik broj aktivnosti odnosi se na podršku talentiranim, mladim umjetnicima diljem zemlje upravo kako je to i sam umjetnik činio.

•   Monogram organizira umjetničke kolonije u ruralnom djelu Mađarske (u Fuleu, Tardosu i Besenceu).  Program je započeo 2012. godine, te svakog ljeta ugošćuje 40 – 50 umjetnika iz različitih škola, društveno ih povezuje s lokalnim zajednicama te im osigurava okruženje u kojem su svi potrebni alati i materijali osigurani za njihove aktivnosti. 
•   Zaklada nagrađuje pobjednike godišnje nagrade Ernő Tolvaly za slikarstvo sa Sveučilišta u Pečuhu – Fakulteta likovnih umjetnosti.
•   Monogram organizira izložbe za mlade umjetnike i podupire komunikaciju o njihovim projektima.

Proteklih godina Zaklada je participirala na međunarodnim zajedničkim projektima. Posljednji projekt pod nazivom „Towards Peace“ završit će sredinom 2015., a okuplja šest međunarodnih organizacija koje koriste slikarske tehnike kako bi postigle društvene promjene u svojim zajednicama. U ovoj godini po prvi put će u umjetničkom kampu ugostiti nekoliko umjetnika iz Sjeverne Irske. To upotpunjuje zadaću umjetničke kolonije, iz razloga što je oduvijek planirano proširenje djelovanja na međunarodnu razinu kako bi uživali u prednostima koje donosi miješanje različitih kultura. Za posljednji projekt udružili su se s Umjetničkom školom Moebius koja će prisustvovati kao stručan partner u implementaciji.
 
Kontakt:

Moebius Art School
e-mail: lucakorodi@yahoo.com ; tolvaly@gmail.com

(R.P.B., 19.05.2016)