Preskočite na glavni sadržaj

'Boeing Boeing' premijerno u Vinkovcima

Novi premijerni naslov u Gradskom kazalištu 'Joza Ivakić' Vinkovci bit će izveden u subotu, 8. rujna, u 20 sati, a riječ je komediji u dva dijela 'Boeing Boeing' francuskog autora Marca Camolettija, u režiji Nine Kleflin.
vrijeme: 08.09.2018. 20 h
mjesto: Vinkovci, Gradsko kazalište Joza Ivakić, Hrvatskih žrtava 2
url: http://www.kazaliste-vinkovci.hr/
Uloge: Bernard - Dorian Paulić;  Bertha - Sanja Toth;  Robert - Vladimir Andrić;  Gretchen - Katarina Krištić;  Gloria - Mateja Grabić Ćaćić; Gabriella - Matea Marušić
 
O predstavi: Bernard je mladi pariški arhitekti, potomak ugledne i moćne obitelji i glavni predstavnik zlatne mladež Pariza koji ima jednu tajnu. Bernard nema jednu zaručnicu, nema ni dvije nego čak tri zaručnice. Vješto balansira između svojih nevjesta koje doslovno lete kroz njegov život jer sve tri su po zanimanju stjuardese. Njegove zaručenice Britanka Glorija, Talijanka Gabrielle i Njemica Gretchen izmjenjuju se u njegovom stanu po dobro uhodanom rasporedu ali kada se iz vedra neba pojavi njegov poznanik Robert koji ima vlastitu osmrtnicu u džepu, raspored druženja krene se urušavati, a Robert i Brnard će pokušati da se tri zaručnice ne susretnu iako će cijeli dan provesti u istom stanu. Hoće li im uspjeti?

Marc Camoletti rodio se 16. studenog 1923. godine kao francuski državljanin, u Genevi u Švicarskoj. Njegova obitelj, inače talijanskog podrijetla,  bila je duboko povezana s umjetničkim djelatnostima. Njegov djed, istog imena, bio je međunarodno poznati arhitekt, a po njegovim nacrtima izgrađeno je kultno kazalište Victoria u Genevi. Camolettijev pra-ujak, kao i nećaci bili su poznati arhitekti. Možda je upravo blizina i poznavanje arhitekata i njihovih navada potakla ovog pisca da za jednog od svojih najpoznatijih dramskih junaka odabere baš tu profesiju.

Njegova najpoznatija komedija Boeing Boeing svoju je praizvedbu doživjela u Parizu, gradu koji je autor nazivao svojim domom, 1960 godine i odmah je postala senzacionalno uspješna. Igrala je u neprekinutom trajanju punih 19 godina. U engleskom prijevodu imala je svoju premijeru u Londonu samo dvije godine kasnije i igrala je punih sedam godina. Samo pet godina nakon pariškog proboja na kazališnu pozornicu ova je komedija doživjela svoju vrlo uspješnu filmsku adaptaciju s poznatim glumačkim imenima. Glavne su uloge u filmu Boeing Boeing igrali Jerry Lewis i Tony Curtis.
1965. ova komedija ulazi po prvi puta među najslavnije američke kazališne predstave na Broadway, a u obnovljenoj verziji 2008 godine dobiva dvije najprestižnije nagrade Tony od čak šest nominacija. Prevedena na 18 jezika igra se na mnogim pozornicama svijeta. Računa se da je ovu komediju i druge Camolettijeve kazališne uspješnice vidjelo više od 20 miliona ljudi. Iako je Boeing Boeing njegova najpoznatija komedija koja je svakako zapečatila njegov spisateljski uspjeh, Camoletti je autor I drugih brojnih kazališnih hitova, a među najpoznatijima je Don’t Dress For Dinner, (kod nas prevedena kao Piđama za šestero – igrana u HNK Osijek) koja je nakon pariške praizvedbe također dospjela na londonske pozornice i tamo postala predstava s najdužim neprekidnim igranjem u povijesti. 

Kazalište je bilo Camolettijevo životno opredjeljenje i strast, on mu se u potpunosti posvetio, ne samo kao pisac. 1972 je sa suprugom Germaine preuzeo vođenje kazališta Michel u Parizu. Tamo je postao producent i redatelj brojnih svojih komada i to je kazališta bilo njegova umjetnička baza kroz osamdesete i devedesete godine prošlog stoljeća. Za svoj rad dobio je mnoge nagrade i priznanja, pa i jedno od najvrjednijih odlikovanja Francuske, imenovan je Vitezom časti .

Marc Camoletti umro na normandijskoj obali 18. srpnja 2003. godine u 78 godini života. Pokopan je na groblju Montmartre pored svoje supruge koje je umrla 1994. godine. Njihov rad nastavili su sin Jean Cristophe i njegova žena Arianne, koji su kazalište Michel u Parizu vodili do 2008 godine.


Reprizna izvedba je u nedjelju 9. rujna u 20 sati.
Cijena ulaznice: 40 kn