Preskočite na glavni sadržaj

Radovi hrvatskih umjetnika na izložbi u muzeju Belvedere 21 u Beču

Na izložbi 'Vrijednost slobode', otvorenoj u utorak navečer u bečkom muzeju Belvedere 21, uz pedesetak djela austrijskih i svjetskih umjetnika izloženi su i radovi hrvatskih umjetnika Luize Margan, Josipa Novosela i Igora Grubića, čija je fotografija iz ciklusa '366 rituala oslobađanja' odabrana i za naslovnicu pozivnice, plakata i postera za izložbu. 
vrijeme: 18.09.2018.
mjesto: Beč

"Ta izuzetna izložba obuhvaća umjetničke radove pedesetak umjetnica i umjetnika, koji prikazuju kompleksnost teme slobode i demokracije iz  političke, socijalne, vjerske i kulturološke perspektive", rekla je na konferenciji za novinare u muzeju Belvedere 21 u Beču njegova glavna direktorica Stella Rollig.

"Izložba prikazuje osamdesetak umjetničkih djela: instalacija, ulja na platnu, skulptura, videa, fotografija, akvarela  austrijskih i međunarodnih umjetnika", rekao je kustos izložbe Severin Duenser.

Dodao je da se izložba bavi vrlo aktulnim temama slobode i demokracije na individualnoj i društvenoj razini. "Pitanje je kako će se demokracija oblikovati u budućnosti i koju će ulogu imati", rekao je Duenser.

Uz pedesetak radova izložba obuhvaća i djela Luize Margan, Josipa Novosela i Igora Grubića.

Grubić je izložio projekt "366 rituala oslobađanja", a kako je rekao, riječ je o dokumentaciji, akciji u otvorenom prostoru koju je  napravio u različitim gradovima. "Tako je nastao ciklus koji se poetski reflektira na društvene pokrete 1968. pod nazivom '366 rituala oslobađanja', objasnio je.

Izložbu je ocijenio vrlo zanimljivom jer se bavi značajnim društveno-političkim temama koje problematiziraju pitanja ljudskih prava, slobode, demokracije. Iako često izlaže u inozemstvu, izrazio je posebno zadovoljstvo nastupom na bečkoj izložbi u Belvedereu 21, a njegova fotografija iz ciklusa "366 rituala oslobađanja" uzeta je za naslovnicu pozivnice, plakata i postera za izložbu. "To mi je posebna čast", rekao je Grubić.

Luiza Margan živi i radi u Rijeci i Beču, izložila je seriju fotografija "Oči u oči sa slobodom" koje su nastale u akciji u javnom prostoru Rijeke kako bi se građani mogli susresti oči u oči sa spomenikom slobode.

Josip Novosel rođen je u Zagrebu, a odrastao u Bavarskoj, izložio je dvanaest akvarela na temu "Muškost, delirium, sloboda".

"Postava izložbe je jako zanimljiva, ona na poseban način, iz različitih umjetničkih aspekata, izričaja i perspektiva rasvjetljava pojam slobode i demokracje", izjavio je Novosel te izrazio veliko zadovoljstvo što sudjeluje na izložbi s akvarelima, koje je naslikao u Bavarskoj.

Izložba, koja ostaje otvorena do 10. veljače, prema kustosu Duenseru izražava "isprepletenost i povezanost između čovjeka i društva, demokracije i gospodarstva, rada i slobodnog vremena, tijela i duše, prirode i kulture, sloboda je uvijek povezana sa drugim faktorima". (Hina)