Preskočite na glavni sadržaj

Odvalimo se poezijom: sjećanje na Vesnu Krmpotić

Pjesnička patforma 'Odvalimo se poezijom' počinje sa svojim zagrebačkim događanjima, a prvi susret u Živom Atelju u Ilici 110, u ponedjeljak, 24. rujna, u 19 sati, bit će posvećen nedavno preminuloj pjesnikinji Vesni Krmpotić.
vrijeme: 24.09.2018. 19 h
mjesto: Zagreb; Živi Atelje, Ilica 110
 

Gošća koja će dati uvod u ovu večer je pjesnikinja i spisateljica Tamara Bakran, koja je upravo završila svoj doktorat na temu žudnje u poeziji Vesne Krmpotić. Nakon Tamarinog uvoda, čitat ćemo stihove Vesne Krmpotić, svatko može donijeti pjesme Vesne Krmpotić koje su mu drage, reći svoje dojmove, ili pročitati one pjesme koje će biti pripremljene za čitanje.

Vesna Krmpotić pisala je poeziju posebno nadahnuta duhovnim iskustvima; u poeziji se javila kao "krugovašica", no otišla je nekim svojim putem, postavši individualni poetski glas. Ranih 60-tih otputovala je u Indiju kao stipendistica i to je bio ključni događaj njezina života. Naučila je bengalski, zaljubila se u indijsku filozofiju i književnost koju je prevodila na hrvatski. Napisala je stotine pjesama, smatraju je na neki način "duhovnim medijem". Bila je poklonica učenja duhovnog učitelja Sai Babe. Kazala je da je nakon susreta s avatarom neobičnom brzinom pisala pjesme. Objavila je preko stotinu knjiga poezije, proze, eseja, pripovijetki, romana, drama, antologija. Autorica je najveće pjesničke zbirke u svjetskoj književnosti "108 x 108", koja sadrži 11. 664 pjesme, a najpoznatije joj je djelo "Brdo iznad oblaka".