Preskočite na glavni sadržaj

Nova premijera riječke Talijanske drame 'Felici e contente'

Predstava za djecu i obitelji 'Felici e contente (...i živjele su zauvijek sretno)' Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke odigrat će se kao prva premijera ove sezone 4. listopada u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinstvo u riječkome HNK-u.
vrijeme: 04.10.2018.
mjesto: Rijeka; HNK Ivana pl. Zajca, Uljarska 1
url: http://www.hnk-zajc.hr

Predstava
se temelji na istoimenoj knjizi talijanskog književnika Corrada Premude, u kojoj je nadopisao neke od najpopularnijih svjetskih bajki i to na način da kroz ženske likove ispripovijeda zamišljene završetke bajki, koji se događaju nakon izvornih.
 
Za kazališnu predstavu iz knjige su odabrani nastavci četiriju bajki. Nastavak "Ivice i Marice" propituje odnos djece prema hrani, nastavak "Pepeljuge" bavi se odnosom starije djece prema braći i vršnjaci, "Uspavana ljepotica" prikazuje adolescentsko odbijanje svake aktivnosti, a "Ljepotica i zvijer" govori o zrelosti i samostalnom izboru, prateći razvoj i odrastanje djece, rekao je redatelj Giorgio Amodeo.
 
Corrado Premuda je i dramaturg, scenografkinja je Ljerka Hribar, kostimografkinja Osana Šašinka a autor glazbe Giovanni Settimo. Glume Ivna Bruck, Lucio Slama, Bruno Nacinovich i Serena Ferraiuolo, svatko u više uloga.
 
Ovom prigodom je novi ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo upozorio na, kako je rekao, dramatičnu financijsku situaciju u ovom ansamblu riječkoga HNK. Istaknuo je da još nije potpisan ugovor s Narodnim sveučilištem iz Trsta, preko kojeg se svake godine prosljeđuje novac talijanskog Ministarstva vanjskih poslova za djelovanje Talijanske drame. Taj ugovor se uobičajeno potpisuje u travnju, a iznos koji očekujemo je 118.000 eura, naveo je. Razlozi za kašnjenje su promjene u talijanskoj vladi, čelništvu Talijanske unije u Hrvatskoj i Sloveniji te Talijanske drame, rekao je Settimo.
 
Nismo bili sigurni hoće li se ova predstava uopće uspjeti prirediti te organizirati gostovanja po Istri te stoga zahvaljujemo Talijanskoj uniji na financijskoj pomoći i nadamo se da će se stanje ubrzo normalizirati, rekao je. (Hina)