radionica, kolonija

Radionica - Kako pisati o plesu


vrijeme: 10.10.2016. - 28.11.2016. svaki ponedjeljak od 17 do 19:30
prijava: 18.9.2016..
mjesto: Basaričekova 24, Zagreb
organizator: Hrvatski centar ITI - International theatre Institute

Hrvatski centar ITI organizira radionicu kritičkog pisanja o plesu koju će voditi plesna kritičarka i teoretičarka Ivana Slunjski. Radionica će se održavati svakog ponedjeljka od 10. listopada do 28. studenoga, od 17 do 19.30, a rok prijave je 18. rujna.

Hrvatski centar ITI organizira radionicu kritičkoga pisanja o plesu za potencijalne autore i mlade autore u usponu s namjerom da im se plesna umjetnost približi na informativnoj, analitičkoj i kontekstnoj razini te da tijekom dvaju mjeseci mentorirana rada na tekstovima razvijaju vlastite vještine pisanja o izvedbenim umjetnostima. Polaznici će imati priliku steći znanja o raznim aspektima plesne umjetnosti te o različitim vrstama kritičkog pisanja, značenju umjetničke kritike, elementima koje kritički tekst mora sadržavati, važnosti argumentacije vrijednosne prosudbe. Usvajat će se i praktični alati – na što usmjeriti pozornost tijekom gledanja predstave, kako pristupiti analizi, kako postaviti interpretativni okvir i drugo.
Očekuje se da polaznici aktivno sudjeluju u raspravama o temama koje će se tijekom susreta obrađivati te da iz tjedna u tjedan proizvedu tekst o plesnim događanjima koja će se u to vrijeme zbivati u zagrebačkim kazalištima i drugim izvedbenim prostorima. Najuspješniji tekstovi nastali u tom razdoblju objavit će se na blogu koji će se pokrenuti tijekom radionice.
Radionicu će voditi plesna kritičarka i teoretičarka Ivana Slunjski, jedna od urednica časopisa za plesnu umjetnost Kretanja (http://www.hciti.hr/hr/kretanja-2324-3332).
 
Radionica će se održavati svakog ponedjeljka od 10. listopada do 28. studenoga, od 17 do 19.30 sati u prostorima Hrvatskog centra ITI, Basaričekova 24, Zagreb.
 
Prijaviti se mogu svi zainteresirani između 20 i 30 godina s afinitetom prema plesu i pisanju.
Polaznici ne moraju imati iskustva u pisanju. Radionica je besplatna za sve polaznike.
 
Prijava treba sadržavati:
– ime i prezime, kontaktni podaci (e-adresa, broj mobitela)
– kratak životopis (do 600 znakova)
– motivacijsko pismo (do 1000 znakova)
– osvrt na bilo koju suvremenoplesnu predstavu (od 4500 do 9000 znakova).
 
Prijave treba poslati na e-adresu plesnakritika@gmail.com do 18. rujna 2016.
Nepotpune prijave i prijave poslane nakon roka neće se razmatrati. Radionica predviđa do 15 polaznika. Svi prijavljeni o rezultatima selekcije bit će obaviješteni do 30. rujna 2016.
 

(L.V., 14.07.2016)