Preskočite na glavni sadržaj

Izložba turske fotografkinje Gülcan Acar

Otvaranje izložbe fotografija 'Daily Dreams/Sanjarenje' turske fotografkinje Gülcan Acar održat će se u četvrtak, 25. listopada 2018. u 18,00 sati, u Kulturno-informativnom centru Hrvatsko-turske udruge prijateljstva u Zagrebu.
vrijeme: 25.10.2018.
mjesto: Zagreb, KIC Hrvatsko-turske udruge prijateljstva, Savska 28 - prolaz Cibona
url: http://www.htup.hr/
Izložba se održava u čast Dana Republike Turske, a svečano će je otvoriti hrvatski fotograf g. Damir Hoyka.
 

Gülcan Acar
Umjetnica Međunarodne Federacije Fotografskih Umjetnosti (AFIAP)

Rođena je u gradu Safranbolu. Po obrazovanju je inžinjerka elektronike i komunikacija. Uz inžinjerski posao u čeličani Karabük, rano se počela baviti poslovima u turizmu pa je potom postala i direktorica turističkog informativnog centra u svom rodnom gradu.

Preselivši se 2000. godine u Ankaru potpuno se prepustila strasti za fotografiju. Odlučila je promijeniti svoj poziv i postala je umjetnička direktorica i fotografkinja u Glavnoj direkciji za promociju Ministarstva kulture i turizma. Samostalno je izlagala svoje radove u zemlji i inozemstvu. No po prirodi posla bila je i članica brojnih žirija za odabir fotografija. Zbog svoga umjetničkog djelovanja 2011. nagrađena je naslovom međunarodne fotografske umjetnice koji dodjeljuje Međunarodna Federacija Fotografskih Umjetnosti (FIAP).

Njene su fotografije uvrštene u brojna tiskana izdanja gradskih vodiča i turističkih brošura u Turskoj. Svoju prvu izložbu pod nazivom „Safranbolu: moje srce, riječi i oči“ (Özüm Sözüm Gözüm Safranbolu) prikazala je s velikim uspjehom 2005. godine u Safranboluu, a potom i u nizu drugih turskih gradova te na poslijetku i u Republici Tatarstan u Rusiji 2013. godine.

Za svoje kasnije fotografske radove dobila je niz vrijednih društvenih priznanja i nagrada. O jednom segmentu njenoga rada snimljen je i prikazan i vrlo zapažen 30-minutni dokumentarni film „Oči Karabüka u Anadoliji: Gülcan Acar“ na Turskoj Radio-televiziji koji je bio nagrađen i na festivalima dokumentarnog filma. Iznimno zapažen bio je njen umjetnički rad koji je rezultirao izložbom tematski vezanom za željezo i čelik koja je uspješno bila prikazana u Kardemiru 2011. godine, a potom i u Ankari, Antakiyi  i İskenderunu.

Gülcan Acar je zaljubljenica u prirodu i sport. To se uvijek odražavalo na njene fotografije pa i one koje je objavljivala u sportskim magazinima i brošurama u kojima je pratila kanuing, planinarenje i špiljarenje.

U želji da obiđe čitav svijet, do sada je posjetila 60 zemalja, istražujući i dokumentirajući kako su klima i tradicija oblikovale urbanu arhitekturu i čovjekov način života.

Aktivna je i u fotografskim udruženjima, a sudjelovala je u pripremi i organizaciji nekoliko izdanja velike smotre Ankarski dani fotografije.

U Hrvatsku stiže na preporuku Tursko-hrvatskog društva prijateljstva iz Istanbula, specijalno pripremljenom izložbom svojih radova pod naslovom „Day Dreams/Sanjarenje“.
 
https://www.facebook.com/hrvatsko.tursko.prijateljstvo/