Preskočite na glavni sadržaj

Na filmskom festivalu u Haagu čak jedanaest hrvatskih produkcija i koprodukcija

Na Eastern Neighbours Film Festivalu (ENFF), koji se održava od 7. do 11. studenog u Haagu u četiri različite sekcije, prikazat će se jedanaest hrvatskih produkcija i koprodukcija.
vrijeme: 07.11.2018.
mjesto: Nizozemska; Haag
url: http://enff.nl/

U programsku sekciju 'Uzbudljiva aktualna kinematografija' uvršten je novi dugometražni igrani film Bobe Jelčića "Sam samcat" te manjinske hrvatske koprodukcije "Žaba" Elmira Jukića, "Ivan" Janeza Burgera, "Dede" Mariam Khatchvani i "Rudar" Hanne Antonine Wojcik Slak s Leonom Lučevom u glavnoj ulozi.
 
Film u kojem također glumi Lučev, "Muškarci ne plaču" na rasporedu je festivala 9. studenog, nakon nizozemske premijere 31. listopada u Amsterdamu, gdje će se prikazati u sklopu programa 'ENFF na putu', gdje će Lučev održati masterclass i odgovarati na pitanja gledatelja, najavljeno je iz Hrvatskog audiovizualnog centra.
 
"Aktivacijom sudionika, pokušat ću sažeti i na praktični način prikazati vlastiti kreativni rad i istraživanja u polju filma. Napravit ću to iz raznih perspektiva, glumca, redatelja, producenta i scenarista, kao i iz pedagoške perspektive', najavio je svoje gostovanje Lučev u službenoj objavi festivala.
 
U sekciji 'ENFF otkrića' prikazuju se kratkometražni igrani filmovi "Marija" Jurja Primorca i "Predmeti koji tonu" Filipa Peruzovića te kratkometražni animirani film "Stranac u mojoj glavi" Petre Balekić.
 
Sekcija 'Dokumentarni filmovi potiču debate' prikazuje dugometražnu dokumentarnu hrvatsku manjinsku koprodukciju "Kada dođu svinje" redateljice Biljane Tutorov.
 
Dugometražni dokumentarni film "Sevdah" Marine Andree Škop, "Sevdah", prikazuje se kao posebna projekcija.
 
Eastern Neighbours Film Festival predstavlja nove i uzbudljive filmove istočne i jugoistočne Europe, većinom iz zemalja koje još nisu članice Europske unije, a s ciljem da se nizozemskoj i međunarodnoj publici približi kinematografija i kultura njihovih istočnih susjeda.
 
Festival prikazuje filmove različitih žanrova, od igranih i dokumentarnih do kratkih i animiranih filmova, koji se većinom u Nizozemskoj prikazuju premijerno. (Hina)