Preskočite na glavni sadržaj

Sistemsko knjižničarstvo 2018.: Knjižnični informacijski sustavi i formati: prema postMARC okruženju

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u ponedjeljak je otvoren dvodnevni stručni skup 'Sistemsko knjižničarstvo 2018.: Knjižnični informacijski sustavi i formati: prema postMARC okruženju', koji se održava u okviru 3. godišnje otvorene konferencije korisnika Integriranoga knjižničnog sustava Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te knjižnica iz sustava znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske.
vrijeme: 03.12.2018.
mjesto: Zagreb; NSK, Ulica Hrvatske bratske zajednice 4
url: http://www.nsk.hr/
 

Cilj konferencije je istaknuti značaj i ulogu baštinskih ustanova u kontekstu razvoja suvremenog digitalnog društva, digitalne znanosti, nacionalne e-infrastrukture te nacionalnog kulturnog i kreativnog područja.

 

Tema ovogodišnje konferencije “Sistemsko knjižničarstvo 2018.: Knjižnični informacijski sustavi i formati: prema postMARC okruženju” aktualizira pitanja razvoja knjižničnih formata za obradu znanja, inovativnih sustava za kreiranje izvornih povezanih podataka, ulaganja u razvoj metapodatkovnih standarda i ontologija, modela suradnje u izgradnji semantičke infrastrukture, izrade strateških politika u području 8 ponovne uporabe baštinskih podataka, a poseban naglasak stavljen je na razvoj informacijskih sustava te segment digitalne transformacije knjižnica i baštinskih ustanova.

 

„Želja nam je istaknuti važnost primjene interdisciplinarnog i transdisciplinarnog pristupa obradi tema iz područja razvoja informacijskih sustava, upravljanja znanjem, razvoja i primjene informacijskih sustava u kontekstu baštinskih ustanova“ kaže predsjednica Programskog i Organizacijskog odbora Konferencije dr. sc. Dijana Machala.

Konferencija je namijenjena podjednako stručnjacima praktičarima, ali i znanstvenicima iz područja knjižnične znanosti, informacijskih i komunikacijskih znanosti, informatike te drugih znanstvenih područja, a posebno se vrednuje interdisciplinarni te transdisciplinarni pristup obradi tema te suradnja među predavačima.

 

Ovo je jedini stručni skup koji je u cijelosti posvećen pitanjima sistemskog knjižničarstva u Hrvatskoj. „Želja nam je postići redovitost održavanja ovog multidisciplinarnog savjetovanja o pitanjima automatizacije, informatizacije te digitalne transformacije knjižnica i drugih institucija koje baštine znanje. Vjerujemo da ulaganja u digitalnu transformaciju te razvoj digitalno zrelih baštinskih ustanova nema alternative, posebno u kontekstu razvoja digitalne znanosti i digitalnog društva“, kaže dr. sc. Machala.

 

Organizator konferencije je Nacionalna i sveučilišnu knjižnica u Zagrebu. Potporu skupu dalo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.