Preskočite na glavni sadržaj

Sve o jednoj sisačkoj mladosti: filmski plakati iz zbirke Jima Shinebirda

Izložba 'Sve o jednoj sisačkoj mladosti/Filmski plakati iz zbirke Jima Shinebirda' donosi izbor filmskih plakata iz privatne zbirke Jima Shinebirda koja daje uvid u filmove koji su se prikazivali u sisačkim kinima Sloboda i Partizan tijekom 1950-ih, 1960-ih, 1970-ih i 1980-ih godina, a bit će otvorena u petak, 7. prosinca, u 19 sati, u Gradskoj galeriji Striegl.
vrijeme: 07.12.2018. 19 h
mjesto: Sisak; Gradska galerija Striegl, Rimska 11
url: https://galerija-striegl.hr/

Izložbena sezona Gradske galerije Striegl u 2018. godini završava izložbom kojom se odaje sasvim specifičan hommage sisačkoj kinematografskoj sceni koja ove godine obilježava svojih 110 godina.

Izložba je zamišljena kao mizascena društvenog života Siska tijekom tog, u kulturološkom smislu, turbulentnog i dinamičnog perioda, prikazana kroz rakurs jednog dječaka i njegove fascinacije kontinuiranim odlascima u kino.

Dječak je odrastao, ali ljubav prema filmu je ostala kao i fascinantna zbirka koja u sebi sadrži priču o mladosti, kao i fenomenološki specifičan uvid u blisku povijest Siska. Filmski plakati u vremenu 70-ih i 80-ih godina, bili su specifično i upečatljivo sredstvo vizualne komunikacije te su kao takvi odigrali značajnu ulogu u formiranju individualnog i kolektivnog sjećanja na što ukazuje i ova izložba.