izložba

Izložba Dejana Dragosavca Rute u Filodrammatici


vrijeme: 06.10.2016. - 27.10.2016.20,00
mjesto: Rijeka; Galerija Filodrammatica, Korzo 28/1

U riječkoj Galeriji Filodrammatica, u četvrtak, 6. listopada, u 20 sati, otvara se izložba Dejana Dragosavca Rute 'Čitaj dizajn! Magazini i časopisi 90-ih i 2000-ih'. Otvorenju izložbe prethodit će razgovor na temu časopisa za kulturu u Hrvatskoj, koji će započeti u 18 sati, a gosti su Marko Kostanić, Dejan Kršić i Milan Zagorac.

Izložba obuhvaća radove nastale od kraja 90-ih do danas i uključuje Rutin dizajn za publikacije poput Arkzina, Godina Novih, Nomada, Libre Libere, Gordogana, Frakcije i Up&Undergrounda. Riječima Marka Goluba u knjižici objavljenoj povodom Rutine zagrebačke izložbe, “[s]vih sedam su reprezentativni primjeri časopisa visoko cijenjenih i po svom sadržaju i dizajnu, odnosno vibrantnoj sinergiji između to dvoje, bez obzira je li im pečat dao prvenstveno Ruta, ili je riječ o kontinuitetu izvrsnosti za koju su zaslužni njegovi prethodnici i njihovi vizionarski urednici. Mnogi od tih časopisa dijele istu ili sličnu publiku. Pa ipak, svaki je savršeno vizualno prepoznatljiv, konceptualno istaknut u odnosu na sve ostale, a u Rutinoj dizajnerskoj interpretaciji većina ih je i prilično kompleksna. Štoviše, Ruta je pažljiv i vrlo lucidan praktični tumač “anatomije” časopisne i magazinske forme, koji se rado upušta i u prave male vizualne/dizajnerske eseje koje provlači kroz njihove stranice, kao i u nekonvencionalne tiskarske postupke ili neobične izmjene same fizionomije časopisa kao objekta.

Dejan Dragosavac Ruta rođen je 1971. u Novoj Gradiški, a pohađao je Fakultet grafičke tehnologije u Zagrebu. Od 1994. do 2003. godine radi u Arkzinu nakon čega pokreće vlastiti studio. Dizajnirao je i grafički uređivao više magazina i časopisa, među kojima su Arkzin, Nomad, Godine Nove, Libra libera, Gordogan, Up&underground, Civilno društvo.hr i Frakcija, a s Nikolom Đurekom redizajnirao je Glas koncila. Klijente većinom pronalazi u području kulture i civilno-društvene scene, poput organizacija Multimedijalni institut, Kontejner, Platforma 9.81, Eurøkaz, SKD Prosvjeta, British Council, inicijativa Pravo na grad, itd., za koje oblikuje kataloge, knjige, promotivne materijale i kampanje.
 

(M.K., 05.10.2016)