Preskočite na glavni sadržaj

Oberhausen Seminar 2019 - poziv

Oberhausen Seminar eksperimentalni je međunarodni edukativni program namijenjen filmskim kustosima, filmašima, redateljima, umjetnicima, arhivistima, kritičarima, istraživačima, kako bi proširili svoja znanja, a realizira se u suradnji International Short Film Festival Oberhausen, LUX London i Flaherty Seminara (New York). Rok za prijavu je 1. veljače 2019.
prijava: 01.02.2019
mjesto: Njemačka; Oberhausen
url: http://www.kurzfilmtage.de/en/

Seminar se formira kao studijski program i mjesto gdje se u kontekstu međunarodnog filmskog festivala  istražuju suvremene pozicije i prakse pokretnih slika.
 
Seminar se održava šesti put, kao mjesto susreta i učenja, stvarajući priliku za otkrivanje novih znanja u radu s pokretnim slikama, uvjetima iz kojih proizlaze, infrastrukturama koje ih uokviruju – a usmjerene su na proizvodnju, distribuciju, recepciju, te kritički aparat njihove analize i interpretacije.
 
Prijava: www.kurzfilmtage.de/en/festival/sections/seminar/
 
Voditeljice ovogodišnjeg Seminara su Branka Benčić (Zagreb) i Aleksandra Sekulić (Beograd).
 
Branka Benčić je nezavisna kustosica sa središnjim interesom za suvremenu umjetnost, film i video. Umjetnička je direktorica Apoteke – Prostora za suvremenu umjetnost, te je kustosica i osnivačica popratnog programa Pula Film Festivala Cinemaniac Misliti Film, kustosica je i voditeljica projekta Kino umjetnika – programa projekcija u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Bila je kustosica i povjerenica Hrvatskog paviljona na 57. Bijenalu u Veneciji.
 
Aleksandra Sekulić teoretičarka je kulture i medija, programska direktorica CZKD Centra za kulturnu dekontaminaciju, članica Medijske arheologije i kolektiva Kosmoplovci.
 
Branka Benčić i Aleksandra Sekulić zajedno su realizirale izložbe, objavile eseje i publikacije o eksperimentalnom i amaterskom filmu u SFRJ, kulturi kino klubova, te ranoj video produkciji. 
Izložbe: Slobodan Šijan: Filmski letak (Pula i Beograd, 2012), Video televizija anticipacija (izložbe, konferencija, publikacija: Muzej savremene umetnosti Beograd, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, MMC Luka – Pula Film Festival), MAFAF – Nevidljiva povijest (Pogled iz Beograda) (istraživanje, diskusije, publikacija, CZKD Beograd i MMC Luka Pula).